'Dodatki' do żywności,czyli o tym,czym się trujemy.pdf

(214 KB) Pobierz
389162602 UNPDF
Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
"Dodatki" do żywności, czyli o tym, czym się trujemy
Uczulenia są ceną, jaką płacimy za luksus jedzenia coraz smaczniejszych i ładniej wyglądających produktów
żywnościowych,
„Dodatki” do żywności
Warto wiedzieć ...
DODATKI DO ŻYWNOŚCI
Ponieważ mówimy o dodatkach do żywności, to warto wiedzieć, jak klasyfikuje się te dodatki. Zazwyczaj boimy się
wszelkich „E ileś tam” na etykietach produktów spożywczych, a przecież nie każde „E” oznacza od razu szkodliwy
dodatek. Pora więc poświęcić kilka słów na ten temat.
Podział dodatków:
· Barwniki
· Konserwanty chemiczne
· Przeciwutleniacze
· Regulatory kwasowości
· Zagęstniki
· Emulgatory
· Substancje wzmacniające smak i zapach.
· Substancje słodzące
Wiele z tych substancji jest pochodzenia naturalnego, np.:
- E 100 - kurkumina - żółtopomarańczowy barwnik, wyciąg z kurkumy (Curcuma longa - płd.-wsch. Azja),
- E 101 – ryboflawina, czyli witamina B 2 ,
- E 160 - karotenoidy (marchew),
- E 161 – barwnik ksantofilowy,
- E 140 – barwnik otrzymywany na bazie chlorofilu (kolory: niebieski do zielonego),
- E 150 – barwnik brązowy na bazie karmelu,
- E 300 – kwas askorbinowy (witamina C),
- E 1422 – acetylowany adipidian diskrobiowy – oznacza po prostu pochodną skrobi klukurydzianej.
KRÓTKI PRZEWODNIKPO NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANYCH
389162602.002.png
DODATKACH DO ŻYWNOŚCI
PRZECIWUTLENIACZE E 300 – E 332.
Substancje zapobiegające utlenianiu środków spożywczych, przciwdziałają np. jełczeniu tłuszczów lub zmianom barwy.
Często pełnią funkcję odżywczą, jak np. E 307 – czyli witamina E.
E 300 Kwas askorbinowy (wit. C)
Przeciwutleniacz
E 301 Askorbinian sodu
Przeciwutleniacz
E 302 Askorbinian wapnia
Przeciwutleniacz
E 307 Alfa tokoferol (wit. E)
Przeciwutleniacz
BARWNIKI – E 100 – E 18
Substancje nadające lub przywracające barwę produktom spozywczym (wiele z nich jest naturalnego pochodzenia).
E 100 KURKUMINA Naturalny żółty barwnik, wyciąg roślinny z
kurkumy (Curcuma longa), działa bakteriobójczo i
przeciwzapalnie
E 101 RYBOFLAWINA Naturalny lub syntetyczny (witamina B 2 )
E 120 KOSZENILA Naturalny czerwono-pomarańczowy barwnik
chinolinowy
E 140I CHLOROFIL Naturalny zielony barwnik występujący w
roślinach
E 150a KARMEL Pochodzenie naturalne; barwnik czerwono-
brunatny, cukier poddany działaniu wysokiej
temperatury
E 160a Β-KAROTEN Identyczny z naturalnym; barwnik
pomarańczowo-czerwony, prowitamina witaminy
A
E 160b ANATTO Naturalny pomarańczowo-żółty barwnik, ekstrakt
z nasion jednego z drzew tropikalnych
E 160d LIKOPEN Naturalny czerwony barwnik, ekstrakt ze skórek
pomidorów
E 162 BETANINA Naturalny purpurowo-czerwony barwnik, wyciąg z
buraków ćwikłowych
E 163 ANTOCYJANY Naturalne barwniki roślinne, najczęściej z
czarnych winogron lub kapusty, doskonałe
przeciwutleniacze
SUBSTANCJE WZMACNIAJĄCE SMAK I ZAPACH.
Związki tego typu dodane do potraw powodują wzmocnienie naturalnej smakowitości i zapachu potraw.
E 621 GLUTAMINIAN SODU Otrzymywany z melasy
E 623 GLUTAMINIAN WAPNIA Substytut soli kuchennej, stosowany w
produkcji odżywek i żywności
dietetycznej
E 636 MALTOL
Substancja o posmaku karmelu, nadaje
zapach „świeżo pieczonego pieczywa“
KONSERWANTY CHEMICZNE – E 200 – E 282 i E 1105
Chemiczne utrwalacze żywności przedłużające trwałość produktów spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed
rozkładem przez drobnoustroje.
E 200 KWAS SORBOWY
KONSERWANT CHEMICZNY
E 201 SORBINIAN SODU
KONSERWANT CHEMICZNY
E 202 SORBINIAN POTASU
KONSERWANT CHEMICZNY
389162602.003.png
E 203 SORBINIAN WAPNIA
KONSERWANT CHEMICZNY
E 210 KWAS BENZOESOWY
KONSERWANT CHEMICZNY
E 211 BENZOESAN SODU
KONSERWANT CHEMICZNY
E 220 BEZWODNIK KWASU
SIARKAWEGO
KONSERWANT CHEMICZNY
E 221 SIARCZYN SODU KONSERWANT CHEMICZNY
E 222 WODOROSIARCZYN SODU KONSERWANT CHEMICZNY
E 223 PIROSIARCZYN SODU KONSERWANT CHEMICZNY
E 224 PIROSIARCZYN POTASU KONSERWANT CHEMICZNY
E 228 WODOROSIARCZYN POTASU KONSERWANT CHEMICZNY
E 250 AZOTYN SODU
KONSERWANT CHEMICZNY
E 251 AZOTAN SODU
KONSERWANT CHEMICZNY
E 252 AZOTAN POTASU
KONSERWANT CHEMICZNY
E 280 KWAS PRIOPRIONOWY
KONSERWANT CHEMICZNY
E 1105 LIZOZYM
NATURALNY - enzym zwierzęcy
ŚRODKI SŁODZĄCE – mannit (E 421), sorbit (E 420), aspartam
EMULGATORY.
Substancje niezbędne przy uzyskiwaniu jednorodnych i twałych mieszanin, np. przy produkcji margaryny, majonezów,
czekolad, lodów, ciast. Zazwyczaj pochodzenia naturalnego.
E 322 LECYTYNA
Naturalny – z nasion soi
E 471 MONO- i DWUGLICERYDY
KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
Z glicerolu i kwasów tłuszcowych,
stanowi ok. 70% emulgatorów
uzywanych przy produkcji żywności
ZAGĘSTNIKI.
Substancje używane do zagęszczania produktów spożywczych. Większość z nich jest pochodzenia naturalnego.
E 400 KWAS ALGINOWY
Pochodzenie naturalne – z
brunatnych alg morskich
E 401 ALGINIAN SODU
Pochodzenie naturalne – ma
charakter błonnika
E 406 AGAR
Pochodzenie naturalne – z
czerwonych alg morskich
E 407 KARAGEN
Pochodzenie naturalne – z
czerwonych alg morskich, stos. w
odżywkach dla dzieci
E 410 MĄCZKA CHLEBA
ŚWIĘTOJAŃSKIEGO
Pochodzenie naturalne – z nasion
owoców Ceratonia siliqa, dodaje się
do mleka dla niemowląt
E 412 GUMA GUAR
Pochodzenie naturalne – z drzewa
Cyamopsis tetragonolobus
E 414 GUMA ARABSKA Pochodzenie naturalne – z drzew
akacjowych
E 415 GUMA KSANTANOWA Pochodzenie naturalne – z cukru,
glukozy lub skrobi
E 440 PEKTYNA Pochodzenie naturalne p z owoców
cytrusowych lub jabłek
E 441 ŻELATYNA Pochodzenie naturalne – z kości lub
skór zwierzęcych
E 1412 FOSFORAN DISKROBIOWY Pochodzenie naturalne – stos. w
przetworach dla dzieci
E 1422 ACETYLOWANY ADYPINIAN
DWUSKROBIOWY
Pochodzenie naturalne – pochodna
skrobi ziemniaczanej lub
kukurydzianej
389162602.004.png
REGULATORY KWASOWOŚCI.
Nadają pożądany smak i zwiększają trwałość produktów spożywczych. Część z nich to naturalne kwasy występujące w
przyrodzie.
E 260 Kwas octowy
Naturalny (produkt fermentacji alkoholu
E 270 Kwas mlekowy
Naturalny (produkt fermentacji skrobi
kukurydzianej lub zbożowej)
E 330 Kwas cytrynowy
Naturalny (otrzymywany z melasy)
E 334 Kwas winowy
Naturalny (produkt fermentacji wina)
Tab. 4. Konserwanty najczęściej stosowane.
KONSERWANT
CHARAKTERYSTYKA
Kwas sorbowy
Uznawany za jeden z bezpieczniejszych konserwantów.
E 200 i jego sole
Stosowanie: utrwalanie marynat, sosów warzywnych,
kiszonek, sałatek, dżemów, galaretek, marmolad.
(E 201, E 202,
E 203
Kwas benzoesowy
Wyraźne objawy zatrucia występują po spożyciu wysokich
dawek (wymioty, bóle głowy). U astmatyków i alergików
może wywoływać reakcje uczuleniowe, a u osób wrażliwych
na aspirynę – zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu
pokarmowego. Spożywanie produktów zawierających te
konserwanty wywołuje uczucie drapania w gardle,
podrażnienia nabłonka żołądka, zakwaszenie organizmu.
E 210 i benzoesan
sodu E 211
Stosowanie: sosy warzywne, marynaty, sałatki owocowe i
warzywne.
Dwutlenek siarki
E220 i jego sole
Może działać alergizująco (zwłaszcza na astmatyków),
wywoływać podrażnienia przewodu pokarmowego.
Podejrzewany o sprzyjanie nowotworom jelita grubego.
Długotrwałe przyjmowanie siarczynów, nawet w niewielkich
dawkach, obniża ogólną odporność organizmu.
(E 221 do E 223)
Stosowanie: przeciery, moszcze, chrzan, konserwy, susze
warzywne i owocowe.
Kwas mrówkowy
Wykazuje miejscowe działanie drażniące na błony śluzowe
i skórę. Może powodować kwasicę metaboliczną,
niewydolność nerek i zaburzenia widzenia. Przewiduje się
wycofanie tego konserwantu z listy dozwolonych
substancji konserwujących
E 236 i jego sole
(E 237, E 238)
Stosowanie: marynaty, kiszonki warzywne, surowe i
wysokosłodzone soki owocowe, napoje bezalkoholowe..
Tab. 5.Wykaz dodatków zawartych w niektórych produktach spożywczych.
Dodatki nieszkodliwe
100 101 132 140 160 161 162 163 170 174 175 200 201 202 203 236
237 238 260 261 262 263 270 280 281 290 300 301 302 303 304 305
306 307 308 309 322 325 326 327 330 331 332 333 334 335 336 337
400 401 402 403 404 405 406 408 409 410 411 413 414 420 421 422
389162602.005.png
440 471 472 473 474 475 480
Dodatki podejrzane
125 150 151 153 154 155 172 173 180 240 241 477
Dodatki wywołujące zaburzenia jelitowe
220 221 222 223 224 225 226 227 228
Dodatki wywołujące zaburzenia trawienne
(żołądkowe)
310 311 312 338 339 340 341 407 450 451 461 462 463 465 466
Dodatki wywołujące choroby skóry
230 231 232 233
Dodatki wywołujące uczulenie nerwowe (wysypki)
311 312
Dodatki niszczące witaminy z grupy B
220
Dodatki wywołujące choroby naczyń krwionośnych
(zaburzenia ciśnienia)
250 251 252
Dodatki niebezpieczne (reakcje alergiczne)
102 110 120 122 124 127
Dodatki bardzo niebezpieczne
123
Dodatki rakotwórcze
123 131 142 210 211 212 213 214 215 216 217 230 239
Dodatki zakazane
103 105 111 121 125 126 130 152 181
Tab. 6. Substancje szczególnie szkodliwe dla człowieka i ich umiejscawianie się w organizmie.
Drogi oddechowe Arsen, chrom, kadm, nikiel
Mózg
Ołów, tlenek węgla, rtęć, mangan, rtęcian metylu
Tarczyca
Kobalt, tlenki siarki, jod 131
Płuca
Amoniak, kadm, ozon, tlenki azotu, beryl, siarkowodór,
kobalt, azbest, mangan, nikiel
Skóra Arsen, beryl, chrom
Tkanka tłuszcz. Chlorowęglowodory, kadm
Kości
Rtęć, kadm, arsen
Wątroba
Arsen, beryl, chrom, kadm, nikiel
Serce
Tlenek węgla
Zęby
Fluor, selen
Fluorki, ołów, kadm,stront 90
Układ nerwowy Fluor, kadm, ołów, rtęć
Nerki
389162602.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin