Piernikowe renifery.doc

(22 KB) Pobierz
Składniki na około 50-75 sztuk

Składniki na około  50-75 sztuk

 

100g  masła

250g cukru

100g miodu

1 łyżka stołowa przyprawy piernikowej

1 łyzka stołowa mielonego czarnego pieprzu

400g maki pszennej

1 łyżka stołowa sody oczyszczonej

80g cukru pudru

2-3 łyżki stołowe soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:

 

W rondlu rozpuść masło a nastepnie dodaj cukier, miód,przyprawy oraz 100ml wody.Całośćdoprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszjąc. Po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia i odstaw w chłodne miejsce aby zawartosc przestygła. Makę pszenną wymieszaj z sodą oczyszczoną po czym zagnieść ciasto z wystudzonym masłem.Tak przygotowane ciasto zawiń w worek foliowy i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 częsci. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj jedną porcję ciasta na placek grubości 3mm a następnie przy pomocy foremek powycinaj ciastka o dowolnych kształtach. Wycięte ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 8-10 minut. P tym czasie wyjmij ciastka z pieca i wystudź.Następnie przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny po czym całośc wlej do woreczka, odetnij mały rożeki polikruj ciastka wedle upodobania. Gotowe ciastka odstaw w chłodne miejsce, aby lukier zastygł.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin