Składniki na około 50-75 sztuk
100g masła
250g cukru
100g miodu
1 łyżka stołowa przyprawy piernikowej
1 łyzka stołowa mielonego czarnego pieprzu
400g maki pszennej
1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
80g cukru pudru
2-3 łyżki stołowe soku z cytryny
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść masło a nastepnie dodaj cukier, miód,przyprawy oraz 100ml wody.Całośćdoprowadź do wrzenia od czasu do czasu mieszjąc. Po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia i odstaw w chłodne miejsce aby zawartosc przestygła. Makę pszenną wymieszaj z sodą oczyszczoną po czym zagnieść ciasto z wystudzonym masłem.Tak przygotowane ciasto zawiń w worek foliowy i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 częsci. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj jedną porcję ciasta na placek grubości 3mm a następnie przy pomocy foremek powycinaj ciastka o dowolnych kształtach. Wycięte ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 8-10 minut. P tym czasie wyjmij ciastka z pieca i wystudź.Następnie przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny po czym całośc wlej do woreczka, odetnij mały rożeki polikruj ciastka wedle upodobania. Gotowe ciastka odstaw w chłodne miejsce, aby lukier zastygł.
Bozena-62