Kawa po irlandzku.doc

(56 KB) Pobierz
Kawa korzenna

Kawa po irlandzku.

 

Kawa po irlandzku

 

Kawa i herbata to znane od wie­ków i najbardziej rozpowszechnio­ne gorące napoje. Trudno czasem uwierzyć, że do XVI wieku kawa znana była wyłącznie ludom wy­znającym islam, natomiast herbatę pito w Chinach już około 500 roku n.e. Zarówno kawa, jak i herbata swe orzeźwiające działanie za­wdzięczają alkaloidom - kofeinie oraz teinie. Orzeźwiająco działają także napoje przyrządzane z do­datkiem kawy lub herbaty.

 

Składniki

·         1/4 I irlandzkiej whisky

·         4 łyżki brązowego cukru

·         3/8 I mocnej kawy

·         1/8 I śmietanki 30%

·         odrobina kakao

 

 

Whisky i cukier powoli podgrzać do momentu rozpuszczenia się cu­kru i uważać, aby cukier się nie przypalił. Płyn podgrzewać stale mieszając, ale nie gotować. Gorącą whisky przelać do 4 szklanek.                      Po­wierzchnię napoju podpalić, a kie­dy płomień zgaśnie, dolać kawę. Śmietankę ubić, przełożyć do szklanek i posypać kakao.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin