Przękąski Odcinek 5
Czym częstować niespodziewanych gości, żeby nie były to tłuste i niezdrowe chipsy, nudne i kaloryczne kanapki lub zbyt słone orzeszki? Co przekąszać między posiłkami, aby zaspokajać nagły głód, ale też jeść smacznie. Gotowe przekąski, które kupujemy są niezdrowe, ponieważ nie mamy pewności z jakich składników zostały zrobione, ale też jakich sztucznych substancji użyto do ich produkcji. Proponujemy przekąski, które są mało skomplikowane, proste i szybkie w przygotowaniu. Są też źródłem witamin, które sprawiają, że nie tylko lepiej się czujemy, ale też piękniej wyglądamy. Pierwsza propozycja jest świetną alternatywą dla kanapek składających się na ogół z białego pieczywa i tłustej wędliny. Frittata z warzywami i odrobiną pysznej szynki zaspokoi niespodziewany głód i urozmaici każdy posiłek, także podwieczorek dla dzieci. Przygotowuje się podobnie jak popularny omlet w warzywami, jednak po usmażeniu i pokrojeniu przypomina trójkątną kanapkę lub kawałek pizzy. Warzywa takie jak papryka, cukinia, marchewka, dodają jej świeżości, a odrobina słodkiej wędzonej papryki wzbogaca jej smak. Kolejna propozycja to chipsy warzywne. Plasterki warzyw pieczone są w piekarniku, co pozwala uniknąć tłuszczu w jakim normalnie są smażone. Do naszych chipsów warzywnych dodamy odpowiednie przyprawy, tak aby smakowały aromatycznie. Marchewkę posypujemy odrobiną cynamonu, buraka skrapiamy octem balsamicznym, a do pietruszki dodajemy oliwę z czosnkiem i solą. Upieczone w ten sposób warzywa są chrupiące i zaskakujące w smaku. Niespodziewani goście na pewno zostaną zaskoczeni, a naszą kuchnię wypełni aromatyczny zapach. Ostatnią propozycją jest alternatywą dla popularnych koreczków. Na wykałaczki nabijemy nie żółty ser, wędlinę i małą oliwkę, ale warzywa pieczone z dodatkami, które zadowolą niejednego łasucha. Do pieczonej papryki i pieczonego bakłażana dodajemy ser feta, orzechy włoskie i świeży tymianek. Jest to prosta, niedroga, a jednak wyrafinowana przekąska. W poradach pokażemy także jak zrobić domową salsę, którą polewany m.in. frittatę ale też masło z awokado, które jest idealne dla osób, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem. Samodzielnie przygotowane przekąski dają nie tylko świetny efekt, ale też pewność, że wiemy co jemy, a naszemu organizmowi dostarczamy wszystko, co najlepsze. Pożywne, zdrowe i inspirujące przekąski są do waszej dyspozycji. Zapraszamy! PRZEPISY Z ODCINKA Frittata z warzywami i szynką 3 jajka 1 ugotowany ziemniak ½ czerwonej papryki ½ cukinii ½ cebuli ½ marchewki 2-3 plastry szynki 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz Ziemniaka pokroić w plastry (ważne by ziemniak nie był rozgotowany, musi być twardy), marchewkę, cukinię w talarki, paprykę w paski, a cebule w pół-talarki. Pokrojone warzywa podsmażać na oliwie z oliwek. Zaczynać od ziemniaka, tak by mocno się zarumienił. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, i cukinie. Smażyć aż warzywa zaczną się karmelizować. Ułożyć plastry szynki. W misce rozbić jajka połączyć z odrobiną soli (trzeba uważać z solą ponieważ szynka jest słona) i wędzoną papryką, dokładnie roztrzepać. Wylać masę jajeczną na patelnię. Przykryć pokrywką i poczekać aż jajka się zetną. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez ok. 6 min. Podawać z salsą pomidorową. Tradycyjna kanapka ma 335 kcal, nasza wersja 231 kcal. Chipsy warzywne z domowy guacamole chipsy: 1 marchewka 1 burak 1 pietruszka 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku szczypta cynamonu sól guacamole: 1 dojrzałe awokado 1 mały pomidor ½ cebuli 1 ząbek czosnku ½ chilli garść liści kolendry sok z ¼ limonki sól Warzywa pokroić w cienkie plastry. Marchewkę przyprawić cynamonem, buraki skropić octem balsamicznym, a pietruszkę zamarynować w odrobinie oliwy z zgniecionym czosnkiem i solą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 min. Awokado, pomidory pokroić w kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki włożyć do moździerza i utłuc lub zmiksować w blenderze. Chipsy podawać jeszcze ciepłe z guacamole. Tradycyjna porcja chipsów ma 550 kcal, nasza wersja 184 kcal. Roladki z bakłażana i pieczonej papryki 1 bakłażan 2 pieczone papryki 1 opakowanie greckiej fety 50 g posiekanych orzechów włoskich 6 gałązek tymianku sok z ½ cytryny oliwa z oliwek pieprz Bakłażana pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry. Posolić i poczekać aż puści sok. Następnie opłukać i wysuszyć. Piec przez około 20 - 25 minut w 180 stopniach. Paprykę piec w 180 stopniach przez około 40 minut aż sczernieje jej skórka. Z papryki zdjąć skórkę i podzielić na 4 części. Na upieczone plastry bakłażana i papryki nakładać plasterki fety. Posypać drobno posiekanymi orzechami, liśćmi tymianku i pieprzem. Nie solimy ponieważ feta jest słona. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Skropić odrobiną oliwy i sokiem z cytryny. Porcja tradycyjnych koreczków z erem i szynką ma 240 kcal, naszych roladek 124 kcal.
ogrodnik_mj