przekaski.rtf

(3199 KB) Pobierz

Przęski
Odcinek 5
 



Czym częstować niespodziewanych gości, żeby nie były to tłuste i niezdrowe chipsy, nudne i kaloryczne kanapki lub zbyt słone orzeszki? Co przekąszać między posiłkami, aby zaspokajać nagły głód, ale też jeść smacznie. Gotowe przekąski, które kupujemy są niezdrowe, ponieważ  nie mamy pewności  z jakich składników zostały zrobione, ale też jakich sztucznych substancji użyto do ich produkcji. Proponujemy przekąski, które są mało skomplikowane, proste i szybkie w przygotowaniu. Są też źem witamin, które sprawiają, że nie tylko lepiej się czujemy, ale też piękniej wyglądamy.

Pierwsza propozycja jest świetną alternatywą dla kanapek składających się na ogół z białego pieczywa i tłustej wędliny. Frittata z warzywami i odrobiną pysznej szynki zaspokoi niespodziewany głód i urozmaici każdy posiłek, także podwieczorek dla dzieci. Przygotowuje się podobnie jak popularny  omlet w warzywami, jednak po usmażeniu i pokrojeniu przypomina trójkątną kanapkę lub kawałek pizzy. Warzywa takie jak papryka, cukinia, marchewka, dodają jej świeżci, a odrobina słodkiej wędzonej papryki wzbogaca jej smak.

Kolejna propozycja to chipsy warzywne. Plasterki warzyw pieczone są w piekarniku, co pozwala uniknąćuszczu w jakim normalnie są smażone. Do naszych chipsów warzywnych dodamy odpowiednie przyprawy, tak aby smakowały aromatycznie. Marchewkę posypujemy odrobiną cynamonu, buraka skrapiamy octem balsamicznym, a do pietruszki dodajemy oliwę z czosnkiem i solą. Upieczone w ten sposób warzywa są chrupiące i zaskakujące w smaku. Niespodziewani goście na pewno zostaną zaskoczeni, a naszą kuchnię wypełni aromatyczny zapach.

Ostatnią propozycją jest alternatywą dla popularnych koreczków. Na wykałaczki nabijemy nie żółty ser, wędlinę i małą oliwkę, ale warzywa pieczone z dodatkami, które zadowolą niejednego łasucha. Do pieczonej papryki i pieczonego bakłana dodajemy ser feta, orzechy włoskie i świeży tymianek. Jest to prosta, niedroga, a jednak wyrafinowana przekąska.

W poradach pokażemy także jak zrobić domową salsę, któ polewany m.in. frittatę ale też masło z awokado, które jest idealne dla osób, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem.  
Samodzielnie przygotowane przekąski dają nie tylko świetny efekt, ale też pewność, że wiemy co jemy, a naszemu organizmowi dostarczamy wszystko, co najlepsze. Pożywne, zdrowe i inspirujące przekąski są do waszej dyspozycji. Zapraszamy!

PRZEPISY Z ODCINKA

Frittata z warzywami i szynką


3 jajka
1 ugotowany ziemniak
½ czerwonej papryki
½ cukinii
½ cebuli
½ marchewki
2-3 plastry szynki
1 łeczka słodkiej, wędzonej papryki
oliwa z oliwek do smażenia
l, pieprz

Ziemniaka pokroić w plastry (ważne by ziemniak nie był rozgotowany, musi być twardy), marchewkę, cukinię w talarki, paprykę w paski, a cebule w pół-talarki. Pokrojone warzywa podsmaż na oliwie z oliwek. Zaczynać od ziemniaka, tak by mocno się zarumienił. Następnie dodać cebulę, marchewkę, paprykę, i cukinie. Smaż warzywa zaczną się karmelizować. Uł plastry szynki. W misce rozbić jajka połączyć z odrobiną soli (trzeba uważ z solą ponieważ szynka jest słona) i wędzoną papryką, dokładnie roztrzepać. Wylać masę jajeczną na patelnię. Przykryć pokrywką i poczekać jajka się zetną. Przewrócić na drugą stronę. Smaż jeszcze przez ok. 6 min. Podawać z salsą pomidorową.
Tradycyjna kanapka ma 335 kcal, nasza wersja 231 kcal.

Chipsy warzywne z domowy guacamole


chipsy:
1 marchewka
1 burak
1 pietruszka
1 łeczka octu balsamicznego
1 łka oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta cynamonu
l

guacamole:
1 dojrzałe awokado
1 mały pomidor
½ cebuli
1 ząbek czosnku
½  chilli
garść liści kolendry
sok z ¼ limonki
l

Warzywa pokroić w cienkie plastry. Marchewkę przyprawić cynamonem, buraki skropić octem balsamicznym, a pietruszkę zamarynować w odrobinie oliwy z zgniecionym czosnkiem i solą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 min.
Awokado, pomidory pokroić w kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki wł do moździerza i utłuc lub zmiksować w blenderze. Chipsy podawać jeszcze ciepłe z guacamole.
Tradycyjna porcja chipsów ma 550 kcal, nasza wersja 184 kcal.

Roladki z bakłana i pieczonej papryki


1 bakłan
2 pieczone papryki
1 opakowanie greckiej fety
50 g posiekanych orzechów włoskich
6 gałązek tymianku
sok z ½ cytryny
oliwa z oliwek
pieprz

Bakłana pokroić wzdł w bardzo cienkie plastry. Posolić i poczekać puści sok. Następnie opłukać i wysuszyć. Piec przez około 20 - 25 minut w 180 stopniach. Paprykę piec w 180 stopniach przez około 40 minut aż sczernieje jej skórka. Z papryki zdjąć skórkę i podzielić na 4 części. Na upieczone plastry bakłana i papryki nakładać plasterki fety. Posypać drobno posiekanymi orzechami, liśćmi tymianku i pieprzem. Nie solimy ponieważ feta jest słona. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Skropić odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.
Porcja tradycyjnych koreczków z erem i szynką ma 240 kcal, naszych roladek 124 kcal.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin