Babka mandarynkowa
SKŁADNIKI* 250 g margaryny* 200 g cukru* 5 jajek* 500 g mąki* 1 łyżka proszku do pieczenia* 250 g naturalnego jogurtu* 2 puszki mandarynek* 1 opakowanie galaretki pomarańczowej* kilka kropel aromatu pomarańczowegoponadto:* 200 g cukru pudru* 2 - 3 łyżki soku cytrynowegoMandarynki odcedzić na jakimś sitku z zalewy. Margarynę utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Następnie dodać jogurt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmiksować stopniowo do masy. Na samym końcu wmiksować proszek galaretkowy i aromat pomarańczowy. Formę z kominkiem lub długą keksówkę (24 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Przełożyć kilka łyżek ciasta. Poukładać część mandarynek. Potem rozłożyć znowu nieco ciasta i znowu nałożyć część mandarynek. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Piec w temp. 180°C około 50 - 60 minut (sprawdzać patyczkiem).Gdy babka przestygnie, zrobić lukier z cukru pudru i soku z cytryny i posmarować nim ciasto.
Paulinka9000