· 700 g mąki
· 1 szklanki cukru pudru
· 1/2 kostki margaryny
· 2/3 szklanki śmietany 18%
· 2 jajka
· 1 białko
· 4 łyżki miodu
· 1 łyżka sody oczyszczonej
· 1 łyżka cynamonu
· cukier brązowy do posypania
· polewa czekoladowa
Margarynę rozpuścić, dodać miód, śmietanę oraz sodę. Odstawić do wystygnięcia.Mąkę połączyć z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie dodać ostygniętą margarynę z miodem i śmietaną oraz jajko. Wszystko zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy ciasteczka.Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem brązowym.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok 10 min. Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową.
Paulinka9000