Ptasie mleczko 4Potrzeba:kostkę dobrego masła, 3/4 szklanki cukru,2 paczki cukru waniliowego,żelatyna (2 małe torebeczki),4 jajka,4 łyżki ciemnego kakao.Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę.Wszystko razem mieszamy. Dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao.Wylewamy do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie.Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Wyglądało to bardzo ładnie i gościom się bardzo podobało.AnetekFrom: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>Smakuje rewelacyjnie, prawie jak wedlowski oryginal.
Paulinka9000