Ptasie mleczko 4.doc

(20 KB) Pobierz
Ptasie mleczko 4

Ptasie mleczko 4
Potrzeba:
kostkę dobrego masła,
3/4 szklanki cukru,
2 paczki cukru waniliowego,
żelatyna (2 małe torebeczki),
4 jajka,
4 łyżki ciemnego kakao.

Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę.
Wszystko razem mieszamy. Dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao.
Wylewamy do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie.
Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.

Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Wyglądało to bardzo ładnie i gościom się bardzo podobało.
Anetek
From: Aneta Baran <baran@chocolate.cern.ch>

Smakuje rewelacyjnie, prawie jak wedlowski oryginal.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin