SZARLOTKA Z BUDYNIEM.doc

(24 KB) Pobierz
SZARLOTKA Z BUDYNIEM

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

 

3 szklanki mąki

kostka masła lub margaryny

2 jaja

1,5 szklanki cukru

2 budynie waniliowe

3 szklanki mleka

1,5 kg winnych jabłek

1 proszek do pieczenia

1 cukier waniliowy

 

 

Mąkę, proszek do pieczenia, jaja, cukier, cu­kier waniliowy, masło połączyć. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ugotować budyń (z 3 szklan­kami mleka). Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka. Zalać gorącym budyniem. Przykryć pozostałym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180°C). Piec około 45 minut. Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem pudrem lub dowolną polewą do ciasta.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin