Sernik krakowski papieski
Składniki:30dag mąki 10 łyżek cukru 8 łyżek masła ,sól ,2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:75 dag tłustego twarogu 30 dag cukru 4 jajka 15 dag rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego po 3 łyżki skórki pomarańczowej i kwaśnej śmietany
Wykonanie:Jajka utrzyj z cukrem dodaj połowę mąki,szczyptę soli i proszek do pieczenia.Masło posiekaj z resztą mąki,dodaj do masy jajecznej,wyrób ciasto.2/3 wyłóż na dno i boki formy,resztę odłóż.Twaróg zmiel,połącz ze śmietaną i ucierając,dodawaj cukier żółtka cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.Na koniec dodaj pianę z białek ,umyte i osączone,rodzynki oraz skórkę pomarańczową wymieszaj.
Masę serową wyłóż na ciasto.Na wierzch ułóż wałeczki z reszty ciasta,tworząc z nich dekoracyjną kratkę.Sernik piecz 50-60 minut w temperaturze 190 st .Po upieczeniu lekko wystudż i wyjmij z formy
s
tentaki