Cycki Murzynki
Ciasto: 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 6 białek Powyższe składniki są do wersji oryginalnej, ja do swojej dodaje również : 6 żółtek 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1 Kasia paczka biszkoptów okrągłych polewa czekoladowa rodzynki alkohol do nasączenia
Ubić białka, dodać cukier, mak, kokos i upiec w prostokątnej blaszce.Według mojej wersji : Ubić białka dodać cukier. Do ubitej masy dodać żółtka wymieszać, dodać mak i kokos i na samym końcu mąkę i proszek do pieczenia.W tej wersji ciasto jest bardziej pulchne i wyższe.Piec 20 - 30 min w prostokątnej blaszce (temp 180 st)Budyń ugotować w mleku z cukrem, wystudzić. Kasia dobrze utrzeć i dodawać powoli budyń. Do kremu można również dodać aromat rumowy.Ciasto przełożyć polową kremu jeżeli jest pieczone w wersji z mąką. Druga połowę wyłożyć na wierzch.Biszkopty maczać w alkoholu (dowolnym, ja używam raczej niskoprocentowych np. likier kawowy ale można użyć czystej wódki).Każdy biszkopt polać polewą a na czubku położyć rodzynek.Dobrze schłodzić w lodowce.Smacznego!
criston