Chlebek turecki.doc

(55 KB) Pobierz
Chlebek turecki

Chlebek turecki

chlebek turecki

Składniki na ciasto:

·         50 dag mąki

·         2 łyżki suszonych drożdży (lub 40 g świeżych)

·         330 ml mleka

·         2 łyżki masła (50 g)

·         1 łyżeczka soli

·         1/3 szklanki melasy

·         1 łyżeczka brązowego cukru (niekoniecznie, ja pominęłam a chlebek i tak jest słodki od melasy)

·         4 łyżeczki kawy zbożowej

·         100 g rodzynek

Do posmarowania:

·         1 jajko, roztrzepane

·         1 łyżka mleka

Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm, odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. (Można również uformować bułki).

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin