Fasokla po bretonsku
SkładnikiPrzepis- 50 dag suchej fasoli Jaś;- 25 dag surowego wędzonego boczku z kostką (a jeśli bez, to dodatkowo kawałeczek wędzonej kości);- 50 dag kiełbasy zwyczajnej (ja kupuje prawdziwą wiejską);- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;- 3 łyżeczki cukru;- przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, słodka i ostra papryka, chilli;- łyżka mąki.[cztery duże porcje]Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli) i odstawić na noc.Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą, odczekać ok. 15 minut i znowu odcedzić.Tak przygotowaną fasolę włożyć do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów), w którym będzie przygotowywana potrawa, zalać 6 szklankami wody (powinno być widać wodę na wierzchu).Z boczku wykroić kostkę (lub użyć dodatkowej), dodać do garnka z fasolą.Zagotować bez przykrycia, odrobinę posolić i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. godziny).Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na średnim ogniu. Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, dodać do boczku, całość smażyć do zrumienienia (nie dodawać tłuszczu, wystarczy ten wytopiony).Koncentrat zagotować z odrobiną wody, doprawić cukrem.Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kość, ująć 3-4 łyżki ziaren, rozgnieść na miazę.Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny (razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku) i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem). Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.Podawać z dodatkiem świeżego chleba.SMACZNEGO!!!
bdamian1984