Wędzenie łososia po norwesku.pdf

(171 KB) Pobierz
349201470 UNPDF
Wędzenie łososia:
(podkoniecjetciekawypoóbrozpalaniatrocin)
W otatnichlatachznaczniewzrołahodowlałooianietylkowPolce,alerównieżwEuropie,co
powodowałoznacznypodekcentejbardzomacznejipożywnejryby.Mimodużegodowiadczenia
wwdzeniuniemiałemodwagizabradizawdzeniełooia,boteprzepiu,którebyłymi
dotpneokrelałyczazimnegowdzeniaokoło7dni.Wicprzymojejniecierpliwocibyłoto
niemożliwe.Powieluekperymentachzinnymirybami,uwzgldniającakt,żenarynkujet
olbrzymiailodłooiabardzotaniego,bojużładnepłatymożnakupidza15zł./kg.Potanowiłem
próbowad.Decyzjmojąprzypiezyłrównieżakt,żecztokupowałemłooiawdzonego na
zimnoirazbyłwpaniałyrazredni,aczaemniedozjedzenia.Odkryłem,żetozależyodtegojak
długołoojetprzechowywany,potygodniujetjuż„redni”apomieiącu„zelówka”.Zdobyłemod
Finów,oczywiciezinternetuprzepi,uprociłemgo,pomylałem– nawetniechbdzietrochgorzy
tonicniezkodzi.Przygotowałemdwapiknepłatyiuwdziłemnazimno,tylko2dni,każdegodnia
po6godzinywdzenia,reztaczautoprzewietrzaniewdzarki.Eektbyłwpaniały,wyzedłłoo
lekko ociekającytłuzczykiem,pikniezabarwionynakolor„łooiowy”,pokroiłemgowplatry
otrymnożeminakanapkzmałem.Przyznam,żetakiegołooiawżyciuniejadłem,nie
przeadzam.Ponadtołoojetbardzowydajnąrybą,jetnajmaczniejzywcienkich plastrach z
dobrympieczywempomarowanymmałemipokropionyokiemzcytryny.Płatłooiapo
uwdzeniunależypodzielidnatrzyczci,dwiezamrozidpoowiniciuwolialuminiową,ajedną
porcjzotawiddojedzenia.Wtenpoóbjedenpłatłooia wytarczynacałymieiąc.Porównując
jakodmojegołooiazłooiemwklepach,tozaidentycznąjakodtrzebazapłacid80zł/kg.
P otymwtpieopizpoóbprzygotowaniaiwdzenia.
P łatłooianależywłożyddoolanki80gramówoli/litr,mała łyżeczkacukru,platerekcytryny,na3
godziny.Natpniewyjmujemyzolankiidokładniemyjemypłatpodbieżącąwodą.Układamypłat
napółmikuipoypujemyzewzytkichtrongrubąolą.Wolipłatpowinienleżedod12-16 godzin,
wzależnocijakiegołooiachcemyotrzymad,mniejlubbardziejłonego.Potymczaiedokładnie
opłukujemyiuzymynajpierwwycierającwrcznikpapierowy,apotemwwdzarcew
temperaturze30topniokoło1-2godzin.Rozpoczynamyzimnewdzeniewtemperaturze16-26
stopniprzez2dni,każdegodniapo4-6godzinzprzerwami.Drugiegodniakontrolujemykolorijeżeli
chcemymiedbardziejintenywnykolor,tomożemyczawdzeniazwikzyd.
W dzeniezimnewwdzarcekolumnowejjetbardzoprote,niewymagakontrolowania
temperatury.Temperaturautrzymujei„ama”.Wytarczyzapalidpaliwowdzarnicze.
Wypełniamypaliwemwdzarniczymżarnikwdzarkikolumnowej.Podpaleniemożebydkłopotliwe,
jeliniezatoujemy„chytrej”metody.lboużyjemydopodpalenialutownicyelektrycznej,
oporowej,wkładającgrotdopaliwanacza2do5minutzależnieodmocylutownicy.Nienależy
używadlutownicdużejmocy,gdyżonezapalająpłomieniem,aniepowodujątlenia.Drugipoóbto
użyciepodtawkidopiwa,zwijamyjąwkominek,którywtawiamydotrocin,podpalonekawałeczki
podtawkiwrzucamydokominkaiczekamynatlenieitrocin.Dwiegarcietrocinwytarcząna2–
3godzintlenia.Po2godz.przerwydokładamynatpnedwiegarcieipodpalamy.Natpnegodnia
ponawiamy ten samproce.Podwóchdniachłoogotowy.
przepis ze stronki: http://sklepws.pl/cgi-
Lewartowicz)
ŻyczymySmacznego
Wyzukałinadełałabratek
Zgłoś jeśli naruszono regulamin