Wędzenie łososia.pdf
(
135 KB
)
Pobierz
349201529 UNPDF
P
łat łooia należy włożyd do olanki
ól 80 gram/litr,
mała łyżeczka cukru,
plasterek cytryny,
na 3 godziny. Natępnie wyjmujemy z olanki i dokładnie myjemy płat pod bieżącą wodą. Układamy
płat na półmiku i poypujemy ze wzytkich tron grubą olą . W oli płat powinien leżed od 12-16
godzin, w zależnoci jakiego łooia chcemy otrzymad, mniej lub bardziej łonego. Po tym czaie
dokładnie opłukujemy i uzymy najpierw wycierając w ręcznik papierowy, a potem w wędzarce w
temperaturze 30 topni około 1-2 godzin. Rozpoczynamy zimne wędzenie w temperaturze 16-26
topni przez 2 dni, każdego dnia po 4-6 godzin z przerwami. Drugiego dnia kontrolujemy kolor i jeżeli
chcemy mied bardziej intenywny kolor, to możemy cza wędzenia zwiękzyd.
Autor: Mirek
Plik z chomika:
babcia_marysia
Inne pliki z tego folderu:
Węgorz wędzony po poznańsku.pdf
(631 KB)
Wędzone pstrągi Sławka.pdf
(419 KB)
Wędzone pstrągi Markaarkady'ego.pdf
(349 KB)
Wędzone leszcze Prababci Ani.pdf
(136 KB)
Wędzona sielawa.pdf
(590 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Balerony
Biesiada Wielkanocna
Boczki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin