Wędzenie łososia.pdf

(135 KB) Pobierz
349201529 UNPDF
P łat łooia należy włożyd do olanki
ól 80 gram/litr,
mała łyżeczka cukru,
plasterek cytryny,
na 3 godziny. Natępnie wyjmujemy z olanki i dokładnie myjemy płat pod bieżącą wodą. Układamy
płat na półmiku i poypujemy ze wzytkich tron grubą olą . W oli płat powinien leżed od 12-16
godzin, w zależnoci jakiego łooia chcemy otrzymad, mniej lub bardziej łonego. Po tym czaie
dokładnie opłukujemy i uzymy najpierw wycierając w ręcznik papierowy, a potem w wędzarce w
temperaturze 30 topni około 1-2 godzin. Rozpoczynamy zimne wędzenie w temperaturze 16-26
topni przez 2 dni, każdego dnia po 4-6 godzin z przerwami. Drugiego dnia kontrolujemy kolor i jeżeli
chcemy mied bardziej intenywny kolor, to możemy cza wędzenia zwiękzyd.
Autor: Mirek
Zgłoś jeśli naruszono regulamin