Parówki zakopiańskie.pdf

(142 KB) Pobierz
349218122 UNPDF
1 Łopatka barania – 3,0 kg,
2. Podgardle wieprzowe – 2,0 kg,
3 Sól – 0,14 kg
4. Saletra – 0,007 kg
5. Cukier – 0,005 kg
6. Majeranek – 0,005 kg
7. Cynamon – 0,002 kg
8. Woda – 0,5 l
9 Jelito cienkie (kiełbanica)
Mięo pokrajad w kotkę, wymiezad z olą i aletrą, odtawid na 2 dni w chłodne miejce Zemled w
mazynce z drobnym itkiem, wyrobid z wodą i przyprawami, aż maa będzie kleita
Maą napełnid jelita, przewiązując je zpagatem co 10 cm
Powieid na kijach na ok 30 minut w chłodnym miejscu, celem osadzenia.
Wędzid 45-60 minut gorącym dymem, do uzykania barwy janobrązowej
Zahartowad w gorącej i zimnej wodzie dwukrotnie (10-15 minut), otudzid
Kiełbaa nietrwała
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin