Kiełbasa polska wieprzowa.pdf

(223 KB) Pobierz
346940964 UNPDF
Surowce w proporcji:
- 1 kg mięa wieprowego niecięgnitego chudego
- 1 kg mięa wieprowego niecięgnitego tłutego
- 30 g soli kuchennej
- 4 g saletry
- 4 g cukru
- 3-4 g pieprzu czarnego
- 2 g majeranku
- 1 ąbek conku
Sposób wykonania:
Mięo drobno krajemy uuwając błony dodajemy preianą pre itko ól i aletrę dokładnie
wyrabiamy i pootawiamy w cienkiej wartwie uklepane w nacyniu na około 1-2 dni w chłodnym i
prewiewnym pomieceniu. Natępnie do mieaniny dodajemy drobno zmielone przyprawy,
conek rodrobniony na miagę i cukier mieamy i wyrabiamy dotąd aż maa tanie ię kleita.
Napełniamy cile jelita wieprowe (kiełbanice) kiełbaę dielimy na odcinki pre odkręcanie.
Powietre uuwamy a pomocą cienkiej igły pre wykłuwanie.
Kiełbaę wędimy kilka dni na imnym dymie aż do uykania janobrąowej barwy. Z 1 kg kiełbay
urowej powinno otrymad ię nie więcej niż 080 kg gotowego wyrobu. Jeli otrymujemy więcej
wtedy po uwędeniu wieamy kiełbaę luno w chłodnym i prewiewnym pomieceniu i
podsuszamy.
Autor: T. Cymer
Zgłoś jeśli naruszono regulamin