Kiełbasa polska wieprzowa.pdf
(
223 KB
)
Pobierz
346940964 UNPDF
Surowce w proporcji:
- 1 kg mięa wieprowego niecięgnitego chudego
- 1 kg mięa wieprowego niecięgnitego tłutego
- 30 g soli kuchennej
- 4 g saletry
- 4 g cukru
- 3-4 g pieprzu czarnego
- 2 g majeranku
- 1 ąbek conku
Sposób wykonania:
Mięo drobno krajemy uuwając błony dodajemy preianą pre itko ól i aletrę dokładnie
wyrabiamy i pootawiamy w cienkiej wartwie uklepane w nacyniu na około 1-2 dni w chłodnym i
prewiewnym pomieceniu. Natępnie do mieaniny dodajemy drobno zmielone przyprawy,
conek rodrobniony na miagę i cukier mieamy i wyrabiamy dotąd aż maa tanie ię kleita.
Napełniamy cile jelita wieprowe (kiełbanice) kiełbaę dielimy na odcinki pre odkręcanie.
Powietre uuwamy a pomocą cienkiej igły pre wykłuwanie.
Kiełbaę wędimy kilka dni na imnym dymie aż do uykania janobrąowej barwy. Z 1 kg kiełbay
urowej powinno otrymad ię nie więcej niż 080 kg gotowego wyrobu. Jeli otrymujemy więcej
wtedy po uwędeniu wieamy kiełbaę luno w chłodnym i prewiewnym pomieceniu i
podsuszamy.
Autor: T. Cymer
Plik z chomika:
babcia_marysia
Inne pliki z tego folderu:
Kiełbaski z zająca.pdf
(107 KB)
Kiełbasa z sarny.pdf
(109 KB)
Kiełbasa z dzika.pdf
(111 KB)
Kiełbasa z dzika wg Zibiego.pdf
(855 KB)
Kiełbasa Świąteczna Chefa.pdf
(960 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Balerony
Biesiada Wielkanocna
Boczki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin