Kiszenie ogórków.pdf

(278 KB) Pobierz
349808999 UNPDF
Kiszenie ogórków
J uż czas na zimowe przetwory. Warto więc poznać przepis, dzięki któremu kiszone ogórki na
pewno się udadzą i dobrze przechowają.
Czas przygotowania - 1 godzina i 20 minut
Składniki:
5 kg młodych ogórków
349808999.008.png 349808999.009.png
6-7 dag soli na litr wody (woda w ilości około 2 szklanek na słoik litrowy napełniony
ogórkami)
2 łyżki cukru
10 ząbków czosnku
2-3 listki laurowe
1 łyżeczka ziarenek gorczycy
3 łyżki nasion kopru
kilkanaście liści czarnej porzeczki
3 korzenie chrzanu
Przyrządzanie:
1. Słoiki weki lub twisty (te ostatnie tylko z polietylenowymi nakrętkami) umyć,
wygotować lub wyprażyć w piekarniku.
2. Zerwane ogórki przebrać, kwalifikując do zakwaszenia jedynie zdrowe, kształtne,
równej wielkości, jędrne, bez plam i uszkodzeń, właściwie zabarwione. Wybrane
ogórki namoczyć.
3. Następnie umyć i pozostawić na sicie, żeby woda spłynęła. Czosnek obrać, opłukać.
Korzenie chrzanu obrać, pokroić w słupki. Z kopru usunąć zanieczyszczenia i spłukać
go na sicie, podobnie jak gorczycę. Liście porzeczki, ewentualnie zdrowe liście wiśni
umyć, osaczyć.
4. W słoikach układać ogórki pionowo, równo, żeby ściśle do siebie przylegały.
Następnie przełożyć je równomiernie liśćmi, pokrajanym na połówki czosnkiem,
słupkami chrzanu i pozostałymi przyprawami.
5. Odmierzoną ilość wody (około 2 1/2 litra) zagotować z dodatkiem soli, cukru i listków
laurowych, ostudzić. Zimną solanką zalać ogórki, powinny być całkowicie przykryte
płynem.
6. Słoje wek zamknąć nakrywkami uszczelnionymi gumką, nakrywki umocować
sprężynkami. Słoiki twist natomiast zamknąć nakrywkami z polietylenu. Tak
przygotowaną kwaszonkę pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, po czym
umieścić w ciemnej, zimnej spiżarni lub w piwnicy.
RADA
Po upływie 2-3 tygodni od przygotowania przetworu słoje trzeba przejrzeć, sprawdzając czy
nie ma na nich (na powierzchni zalewy) pleśni. Najdrobniejsze oznaki pleśni dyskwalifikują
przetwór do dalszego przechowywania.
349808999.010.png 349808999.011.png 349808999.001.png 349808999.002.png 349808999.003.png 349808999.004.png 349808999.005.png 349808999.006.png 349808999.007.png
Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni
Nadesłał: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin