Zalewa do ryb majonezowa.pdf

(139 KB) Pobierz
349809736 UNPDF
Surowiec na 1 kg zalewy:
1. Olej - 0,56 kg,
2 Żółtka jaj – 0,11 kg,
3. Cukier – 0,02 kg,
4. Ocet 10% - 0,08 kg,
5. Gorczyca – 0,03 kg,
6 Godiki – 0,003 kg,
7. Pieprz ziarnisty – 0,002 kg,
8. Ziele angielskie – 0,003 kg,
9 Sól – 0,015 kg,
10 Woda pregotowana w iloci uupełniającej kładniki do wagi 1,0 kg
Spoób wykonania
Z żółtek i oliwy robid majone (w tym diale podałem dwa pooby na robienie uper domowego
majoneiku) Zmieloną gorcycę gotowad w wodie pre 10 minut Po otygnięciu wywaru należy
oddielid cęd tałą od płynu Do wywaru gorcycy dodad ocet, ól, cukier i drobno mielone piepr,
iele angielkie i godiki i dokładnie wymiead Tak prygotowany rotwór, ochłodony do
temperatury poniżej 15 tC wlewad małymi porcjami do majoneu, aż do całkowitego połącenia ię
i wymieania na jednolitą maę
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin