ŚLĄSKI BACHOR.pdf

(256 KB) Pobierz
349783922 UNPDF
LĄKIBCHOR
Składniki :
(proporcje dowolne wg kubków makowych i ekperymentów)
- urowe tarte i odcinite ziemniaki
- krawki tłutego mia i łoniny ze winiobicia - przemażone
(generalnie dużo ale to zależy od winiobicia i urodzaju na ziemniaki
- proporcje dowolne)
Przyprawy :
1 ól,
2. pieprz,
3 gałka muzkatołowa lub/i imbir
4 majeranek(obowiązkowo)
grube jelita wieprzowe lub wymyty i parzony żołądek
Wykonanie:
Do may tartych ziemniaków dodajemy pozotałe kładniki napełniamy jelita lub żołądek
związujemy kooce jelit lub zzywamy żołądek do brytanki i pieczemy na adle lub malcu
Jet to lokalny mało znany pecjał cile związany z tradycyjnym
winiobiciem na Śląku Ciezyokim (Ciezyniacy????)
Nadełał Lachu
Zgłoś jeśli naruszono regulamin