"Zapiekanka z warzyw mieszanych "Składniki:50 dkg ziemniaków,sól,pieprz,marchew,pietruszka,kawałek selera,pół pora,cebula,łyżka tłuszczu,mielona papryka,2 jajka,8 dkg mielonego gotowanego mięsa,łyżka tłuszczu do wysmarowania formy,łyżka tartej bułki.Sposób przyrządzenia:Ugotowane w skórkach ziemniaki pokroić po obraniu w cienkie plasterki. Warzywa oczyszczone zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę i por drobno pokroić. Włożyć rozdrobnione warzywa na rozgrzany tłuszcz, krótko podsmażyć, a następnie dodać soli, pieprzu, mielonej papryki, podlać kilkoma łyżkami wody, udusić. Pod koniec duszenia można dodać do warzyw łyżkę koncentratu pomidorowego. Wysmarować prodiż tłuszczem i wysypać tartą bułką. Pokrojone w plasterki ziemniaki rozłożyć równą warstwą w prodiżu. Posolić, opruszyć pieprzem. Do zdjętych z ognia przestudzonych warzyw dodać wybite jajka, zmielone gotowane mięso, wymieszać i wlać masę jajeczno-warzywną na ziemniaki. Po wierzchu posypać masę solą, pieprzem, a także zrumienioną tartą bułką, wstawić do zapieczenia. Do gorącej zapiekanki można dodać surówki, np. z marchwi i jabłek. Podawać w naczyniu, w krórym była zapieczona, nabierać porcje za pomocą łopatki i nakładać na talerze._________________
ela.su