dieta da grupy krwi O.doc

(51 KB) Pobierz

Dieta dla grupy krwi 0

17 lutego 2004

Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe.

 
 

Grupa krwi 0: najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga.



Czynniki powodujące utratę wagi
Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nzaywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:

·         Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;

·         Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;

·         Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;

·         Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;

·         Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;

·         Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;

·         Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;

·         Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;

·         Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.

Żywność, która sprzyja spadku wagi:

·         Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;

·         Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;

·         Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;

·         Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;

·         Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;

·         Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

Mięsa i drób

Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza

Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: barakudy, kwaioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał

Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymo produktami są: kozi ser, masło, ser farmer-feta-mozzarella-sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze

Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki

Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe

Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża

Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut,pszenicy skrobi.

Chleb i grzanki

Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony

Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa

Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce

Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje

Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy

Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe

Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki

Wskazane: woda seltzera, woda sodowa
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy

Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.
Źtódło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"

 
 

Dieta dla grupy krwi 0

 

Menu dla osób z grupą krwi 0
 

Dania są niskokaloryczne i zbilansowane dla prawidłowego metabolizmu grup 0. Osoba stosująca tą dietę będzie mogła utrzymać wagę oraz stracić trochę kilogramów.
Czasami będą występować składniki, które znajdują się na liście do unikania. Są to małe ilości, które nie powinny zaszkodzić.

DZIEŃ I
Śniadanie: 2 tosty z chleba ezekiela z masłem lub masłem migdałowym, 18 dag soku warzywnego, banan, herbata zielona lub ziołowa.
Obiad: 18 dag pieczeń wołowa, sałatka ze szpinaku, jabłko lub plasterki ananasa, woda lub woda seltzera.
Podwieczorek: tarta marchewka z selerem, zielona lub ziołowa herbata.
Kolacja: potrawka jagnięca ze szparagami, duszone na parze brokuły, słodkie ziemniaki, mieszanka owocowa ze świeżych owoców: borówka amerykańska, kiwi, winogrona, brzoskwinie, woda seltzera lub herbata ziołowa.

DZIEŃ II
Śniadanie: 2 kromki chleba esseńskiego lub ezekiela ze słodkim masłem lub dżemem bądź musem jabłkowym, 2 jajka w koszulkach, 18 dag soku anasowego, zielona lub ziołowa herbata.
Obiad: sałata z kurczaka - siekane piersi kurczaka z majonezem, zielonymi winogronami i orzechami włoskimi, 1 kromka chleba żytniego lub zielona sałata, 2 śliwki, woda lub woda seltzera.
Podwieczorek: pestki dyni i orzech włoski lub wafle ryżowe z masłem migdałowym bądź figi, suszone śliwki, woda seltzera lub herbata ziołowa.
Kolacja: pieczona ryba po arabsku, fasola szparagowa, kapusta przyprawiona sokiem cytrynowym, zielona lub ziołowa herbata.

DZIEŃ III
Śniadanie: ryż dmuchany z mlekiem sojowym, 1 jajko w koszulce, 24 dag soku ananasowego lub z suszonych śliwek, zielona lub ziołowa herbata.
Obiad: 12-18 dag pulpety z chudej mielonej wołowiny, 2 kromki chleba esseńskiego, sałatka z sałaty rzymskiej, czerwonej cebuli, marchwi i ogórka, przyprawiona olejem z oliwek bądź sokiem cytrynowym, woda lub herbata ziołowa.
Podwieczorek: wafle ryżowe z naturalną niskosłodzoną galaretką, zielona lub ziołowa herbata.
Kolacja: kifta z warzywami z grilla, ryż brązowy z odrobiną masła, herbata ziołowa

PRZEPISY

Pieczeń wołowa

Składniki: 1400 g wołowiny, sól, pieprz i korzennik lekarski do smaku, 6 ząbków czosnku olej z oliwek extra-virgin, liść laurowy.
Wykonanie: Usuń z mięsa kawałki tłuszczu i ułóż wołowinę w rondlu. Przypraw i rozpłataj mięso, dodaj posiekany czosnek i liść laurowy. Nasmaruj olejem z oliwek. Włoż otwarty rondel do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 90 minut lub dopóki mięso nie będzie miękkie. Porcja na 6 osób.

Potrawka jagnięco-szparagowa

Składniki: 45 dag świeżych szparagów, 30 dag pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, siekana, 3 łyżki stołowe, niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz i korzennik lekarski do smaku, sok z jednej cytryny.
Wykonanie: Potnij szparagi na 5 cm kawałki, odrzucając końcówki. Umyj i odsącz. Mięso i cebulę podsmaż na maśle do momentu aż będzie jasnobrązowe. Dodaj wodę, sól i przyprawy. Gotuj do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodaj szparagi. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do chwili kiedy będą miękkie. Na koniec polej sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.

Sałatka ze szpinaku

Składniki: 2 garści świeżego szpinaku, 1 cebula dymka, sok z jednej cytryny, 1/4 łyżki stołowej oleju z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: Umyj dokładnie szpinak. Posyp solą. Po paru minutach wyciśnij nadmiar wody. Dodaj posiekaną cebulę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.

Arabska ryba pieczona

Składniki: 1 duży halibut lub sieja (120-160 dag), sól i pieprz do smaku, 1/4 szklanki soku cytrynowego. 2 łyżki stołowe oleju z oliwek, 2 duże cebule, posiekane i przyprawione olejem z oliwek.
Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C . Umyj rybę i dokładnie osusz. Posyp solą i polej sokiem cytrynowym. Pozostaw w zalewie na 30 minut. Odsącz rybę, wysmaruj olejem i ułóż na rondlu. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie posyp posiekaną cebulą przyprawioną olejem z oliwek. Dodaj sól oraz pieprz i wstaw do piekarnika do czasu, kiedy ryba będzie krucha krucha (ok. 30-40 minut). Podawaj rybę na talerzu przystrojoną pietruszką i plastramy cytryny. Porcja na 6 do 8 osób.

Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki: 45 dag zielonej fasolki szparagowej, sok z jednej cytryny, 3 łyżki stołowe oleju z oliwek, 2 ząbki czosnku, rozgniecione, 2 do 3 łyżek soli.
Wykonanie: Umyj dokładnie fasolkę i usuń końcówki. Potnij na 5 cm kawałki. Gotuj w wodzie aż będą kruche. Osusz. Po ostygnięciu ułuż w salaterce. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, olejem z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.

Kifta

Składniki: 1 kg mielonej jagnięciny, 1 duża cebula, siekana, 2 do 2 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 szklanka pietruszki, siekanej, 1/2 soku cytrynowego.
Wykonanie: Wymieszaj wszystkie składniki w mikserze bez pietruszki i soku cytrynowego. Grill: układaj porcje mięsa z przyprawami na grillu, dobrze wysmaż. Pieczone: Uformuj kulki z mięsa i ułuż na rondlu, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika (około 300 stponi C). Piec aż uzyskają barwę brązową po obu stronach. Podawaj posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny.
Autor:dr. Dina Khader 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin