MUS JABŁKOWY (z książki "Montignac nad Wisłą")
Składniki: 1 kg kwaśnych jabłek, obranych i podzielonych na ćwiartki 200 ml wody 25 g fruktozy lub 3 łyżki zagęszczonego soku jabłkowego tarta skórka z cytryny z 2 goździkami laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu Sposób przygotawania - zagotować wodę z jabłkami, fruktozą, skórką z cytryny i goździkami i dokładnie wszystko wymieszać - gotować przez około 10-15 minut na małym ogniu i następnie odstawić do ostygnięca - odparować wodę - jeśli są duże kawałki nie rozprażone to ja rozdrabniam mikserem - gotowe- teraz do słoiczków! - w lodówce mogą leżeć na pewno 2 tygodnie (tyle były u mnie- dluzej juz nie wytrzymaly bo je zjadlam) Jak podawać? - w fazie I można podawać na tostach z pełnoziarnistego chleba, pyszne jest także z ryżem Basmati- mniaaaam albo z makaronem! - w fazie II do musu można dodać bitą smietanę Polecam- naprawde pycha! Ja uwielbiam! ps. Tu używamy jabłek na mus, ale równie dobrze można przygotować w ten spsób mus z gruszek (z dodatkiem skórki z cytryny i soku z cytryny) lub mus śliwkowy (z cynamonem)
NewConnect