Mikrobiologia przem. - lab 10 - Fermentacja alkoholowa. Porównanie efektywności różnych szczepów drożdży.doc

(37 KB) Pobierz
BIOSYNTEZA ETANOLU

PRZEMYSŁ GORZELINICZY

 

Ćwiczenie 10

 

Temat:

Fermentacja alkoholowa. Porównanie efektywności różnych szczepów drożdży

 

Zagadnienia teoretyczne:

q       komórka eukariotyczna i jej elementy składowe

q       charakterystyka drożdży Saccharomyces cerevisiae

q       przebieg fermentacji alkoholowej (z uwzględnieniem enzymów pierwszego i ostatniego etapu procesu.

 

Część praktyczna:

Materiały:

Ø        sok winogronowy

Ø        sacharoza

Ø        różne szczepy drożdży

Ø        fosforan amonu

Ø        kolby z rurkami fermentacyjnymi

Ø        parafina

Ø        szkiełka podstawowe i nakrywkowe

Ø        błękit metylenowy

Ø        płyn Lugola

Ø        waga laboratoryjna

 

 

Procedura:

 

Obserwacja mikroskopowa komórek drożdży:

 

Badanie żywotności drożdży:

q       Na szkiełko podstawowe nanieść kroplę zawiesiny drożdży, a następnie dodać kroplę roztworu błękitu metylenowego. Przykryć szkiełkiem nakrywkowym i obserwować pod mikroskopem. Komórki martwe barwią się na niebiesko, natomiast żywe pozostają niezabarwione – widoczne są ich kontury.

 

Badanie obecności glikogenu w komórkach drożdży:

q       Na szkiełko podstawowe nanieść kroplę zawiesiny drożdży, a następnie dodać kroplę płynu Lugola. Przykryć szkiełkiem nakrywkowym i obserwować pod mikroskopem. Komórki zawierające glikogen barwią się na kolor ciemnobrunatny, natomiast pozostałe na jasnożółty.

 

Założenie hodowli fermentacyjnej:

 

q       Do kolby o pojemności 250 lub 500 cm3 wprowadzić 150 cm3 soku winogronowego, do drugiej 20% roztwór sacharozy (roztwór należy przygotowywać samemu), 5cm3 hodowli drożdży Saccharomyces cerevisiae, lub 0,5g liofilizatu drożdży, oraz 0,2g fosforanu amonu.

q       Kolbę zamknąć korkiem z waty z rurką fermentacyjną i zaparafinować. Rurkę wypełnić wodą, następnie sprawdzić szczelność układu.

q       Kolbę zważyć i zapisać masę.

q       Podpisany układ (grupa, sekcja, data nastawienia układu) odstawić w miejsce wskazane przez prowadzącego na dwa tygodnie (temp. 20-30°C).

 

 

LITERATURA ŹRÓDŁOWA:

 

1.      CHMIEL A.: „Biotechnologia – podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne” –  Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1998

2.      RÓŻALSKI A.: „Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej” – Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996

3.      SCHLEGEL G. H.: „Mikrobiologia ogólna” – Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003

  1. Źródła internetowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin