Grupa B koczownik.docx

(12 KB) Pobierz


Człowiek z grupą B - koczownik

Około 15 tys. lat temu pojawiła się grupa krwi B. Ludy wyparte z gorącej sawanny Afryki w zimne i nieurodzajne obszary Himalajów stworzyły kulturę zależną od udomowionych, połączonych w stada zwierząt. Znalazło to odzwierciedlenie w sposobie odżywiania opartego nie tylko na mięsie, ale również na produktach mlecznych. Doszło do kolejnej mutacji krwi. Grupa krwi B wykształciła się, mniej więcej, 10 tysięcy lat temu, na terenie obecnego Tybetu, Pakistanu, Indii. Tamci praprzodkowie wiedli koczowniczy tryb życia, pędzili przed sobą stada udomowionych zwierząt. Żywili się mięsem i produktami mlecznymi.
Nie potrafisz nigdzie zagrzać długo miejsca, lubisz nowe wyzwania i dalekie podróże. To daje znać o sobie krew twoich przodków - koczowników
Zrównoważone i czujne osoby z grupą krwi B mają bardzo silny, odporny na infekcje układ odpornościowy. Także ryzyko, że zapadną na raka, chorobę serca czy cukrzycę jest u nich bardzo niewielkie. Jeśli należysz do tej grupy, twój układ pokarmowy doskonale trawi mleko, rozmaite sery, kefir czy jogurt. Osobom z grupą krwi B, jako jedynym, zaleca się zrównoważoną i bardzo urozmaiconą dietę, w której oprócz nabiału powinno się znaleźć wszystko, czyli zarówno mięso, ryby, jak i ziarna i warzywa. Należysz do grupy osób, skutecznie obniżających poziom stresu poprzez działalność twórczą. Najlepiej więc odprężą Cię dwie godziny z pędzlem w ręku, muzykowanie . Nie unikaj jednak sportu.
W twoich genach zapisana jest potrzeba ruchu, odziedziczona w genach po przodkach nomadach. Dbaj więc o dostateczną porcję aktywności fizycznej. Dzięki niej nie będziesz miał problemów z utrzymaniem idealnej wagi oraz dobrego samopoczucia.
Najlepszy będzie dla ciebie długotrwały jednak umiarkowany wysiłek fizyczny jak np. szybki marsz jazda na rowerze, górskie wspinaczki, tenis.
Posiadacze tej grupy krwi mają silny układ odpornościowy. Mają natomiast czasami problemy z większą podatnością na stres czy choroby wirusowe.


WSKAZANE: Mięso i drób: baranina, dziczyzna
Ryby i owoce morza: dorsz, halibut, makrela, sardynka, szczupak
Nabiał: chude mleko, jogurt, ser feta, mozzarella, kozi, kefir, jaja
Tłuszcze: oliwa z oliwek
Produkty zbożowe: otręby owsiane i ryżowe, ryż dmuchany, owsianka, pieczywo typu Wasa, pieczywo ryżowe
Warzywa: bakłażany, brokuły, brukselka, buraki, kapusta biała i czerwona, kalafiory, marchew, papryka, pietruszka, fasolka kidney
Owoce: ananasy, banany, papaja, śliwki, winogrona, żurawina


OBOJĘTNE:
Mięso i drób: cielęcina, indyk, wołowina, wątróbka
Ryby i owoce morza: karp, łosoś, sum, śledź
Nabiał: pełne mleko, masło, maślanka, mleko sojowe, ser biały, żółty, śmietankowy, brie, parmezan
Tłuszcze: olej z siemienia lnianego 
Produkty zbożowe: ryż, pumpernikiel, chleb z mąki sojowej
Warzywa: chrzan, cukinia, czosnek, kapusta pekińska, kalarepa, pieczarki, por, koper, ogórki, szpinak, szparagi, seler, bób, fasola czerwona i zielona, szparagowa, groszek zielony
Owoce: arbuzy, brzoskwinie, cytryny, gruszki, grejpfruty, jabłka, kiwi, maliny, mandarynki, pomarańcze, truskawki, wiśnie
Napoje: sok grejpfrutowy, jabłkowy, pomarańczowy, wino, piwo, czarna herbata, kawa


NIEWSKAZANE:
Mięso i wędliny: gęś, kaczka, kurczak, wieprzowina
Ryby i owoce morza: węgorz, krewetki, kraby, małże, ostrygi
Nabiał: lody, sery z błękitną pleśnią, ser amerykański
Tłuszcze: olej słonecznikowy, kukurydziany
Produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, płatki kukurydziane, płatki wielozbożowe, pieczywo pszenne, wieloziarniste, żytnie, dziki ryż
Warzywa: dynia, kukurydza, pomidory, rzodkiewki, oliwki, ciecierzyca, soczewica
Owoce: kokos, rabarbar
Napoje: sok pomidorowy, coca-cola, napoje gazowane

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin