Człowiek z grupą B - koczownikOkoło 15 tys. lat temu pojawiła się grupa krwi B. Ludy wyparte z gorącej sawanny Afryki w zimne i nieurodzajne obszary Himalajów stworzyły kulturę zależną od udomowionych, połączonych w stada zwierząt. Znalazło to odzwierciedlenie w sposobie odżywiania opartego nie tylko na mięsie, ale również na produktach mlecznych. Doszło do kolejnej mutacji krwi. Grupa krwi B wykształciła się, mniej więcej, 10 tysięcy lat temu, na terenie obecnego Tybetu, Pakistanu, Indii. Tamci praprzodkowie wiedli koczowniczy tryb życia, pędzili przed sobą stada udomowionych zwierząt. Żywili się mięsem i produktami mlecznymi. Nie potrafisz nigdzie zagrzać długo miejsca, lubisz nowe wyzwania i dalekie podróże. To daje znać o sobie krew twoich przodków - koczownikówZrównoważone i czujne osoby z grupą krwi B mają bardzo silny, odporny na infekcje układ odpornościowy. Także ryzyko, że zapadną na raka, chorobę serca czy cukrzycę jest u nich bardzo niewielkie. Jeśli należysz do tej grupy, twój układ pokarmowy doskonale trawi mleko, rozmaite sery, kefir czy jogurt. Osobom z grupą krwi B, jako jedynym, zaleca się zrównoważoną i bardzo urozmaiconą dietę, w której oprócz nabiału powinno się znaleźć wszystko, czyli zarówno mięso, ryby, jak i ziarna i warzywa. Należysz do grupy osób, skutecznie obniżających poziom stresu poprzez działalność twórczą. Najlepiej więc odprężą Cię dwie godziny z pędzlem w ręku, muzykowanie . Nie unikaj jednak sportu. W twoich genach zapisana jest potrzeba ruchu, odziedziczona w genach po przodkach nomadach. Dbaj więc o dostateczną porcję aktywności fizycznej. Dzięki niej nie będziesz miał problemów z utrzymaniem idealnej wagi oraz dobrego samopoczucia. Najlepszy będzie dla ciebie długotrwały jednak umiarkowany wysiłek fizyczny jak np. szybki marsz jazda na rowerze, górskie wspinaczki, tenis. Posiadacze tej grupy krwi mają silny układ odpornościowy. Mają natomiast czasami problemy z większą podatnością na stres czy choroby wirusowe.
WSKAZANE: Mięso i drób: baranina, dziczyzna Ryby i owoce morza: dorsz, halibut, makrela, sardynka, szczupak Nabiał: chude mleko, jogurt, ser feta, mozzarella, kozi, kefir, jaja Tłuszcze: oliwa z oliwek Produkty zbożowe: otręby owsiane i ryżowe, ryż dmuchany, owsianka, pieczywo typu Wasa, pieczywo ryżowe Warzywa: bakłażany, brokuły, brukselka, buraki, kapusta biała i czerwona, kalafiory, marchew, papryka, pietruszka, fasolka kidney Owoce: ananasy, banany, papaja, śliwki, winogrona, żurawina
OBOJĘTNE: Mięso i drób: cielęcina, indyk, wołowina, wątróbka Ryby i owoce morza: karp, łosoś, sum, śledź Nabiał: pełne mleko, masło, maślanka, mleko sojowe, ser biały, żółty, śmietankowy, brie, parmezan Tłuszcze: olej z siemienia lnianego Produkty zbożowe: ryż, pumpernikiel, chleb z mąki sojowej Warzywa: chrzan, cukinia, czosnek, kapusta pekińska, kalarepa, pieczarki, por, koper, ogórki, szpinak, szparagi, seler, bób, fasola czerwona i zielona, szparagowa, groszek zielony Owoce: arbuzy, brzoskwinie, cytryny, gruszki, grejpfruty, jabłka, kiwi, maliny, mandarynki, pomarańcze, truskawki, wiśnie Napoje: sok grejpfrutowy, jabłkowy, pomarańczowy, wino, piwo, czarna herbata, kawa
NIEWSKAZANE: Mięso i wędliny: gęś, kaczka, kurczak, wieprzowina Ryby i owoce morza: węgorz, krewetki, kraby, małże, ostrygi Nabiał: lody, sery z błękitną pleśnią, ser amerykański Tłuszcze: olej słonecznikowy, kukurydziany Produkty zbożowe: kasza gryczana, jęczmienna, płatki kukurydziane, płatki wielozbożowe, pieczywo pszenne, wieloziarniste, żytnie, dziki ryż Warzywa: dynia, kukurydza, pomidory, rzodkiewki, oliwki, ciecierzyca, soczewica Owoce: kokos, rabarbar Napoje: sok pomidorowy, coca-cola, napoje gazowane
Wiola66666