01_Program.doc

(102 KB) Pobierz
Program instruktażu wstępnego



INSTRUKTAŻ WSTĘPNY DLA PRACOWNIKÓW PODEJMUJĄCYCH PRACĘ

 

 

 

 

 

 

PROGRAM

INSTRUKTAŻU OGÓLNEGO

z dziedziny

bezpieczeństwa i higieny pracy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podstawa prawna:

1)       Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy 27 lipca 2004r w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy ( Dz.U. nr 180, poz. 1860)

2)       Art. 2373 ustawy z dnia 26 czerwca 1974r  Kodeks pracy (Dz.U. z 1998r nr 21, poz. 94 ze zm.)


Ramowy program szkolenia

1. Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zaznajomienie pracownika w szczególności z:

a) podstawowymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy zawartymi w Kodeksie pracy, w układach zbiorowych pracy lub w regulaminach pracy,

b) przepisami oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązującymi w danym zakładzie pracy,

c) zasadami udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.

2. Uczestnicy szkolenia

Szkolenie jest przeznaczone dla wszystkich osób, które rozpoczynają pracę w danym zakładzie pracy.

3. Sposób organizacji szkolenia

Szkolenie powinno być zorganizowane w formie instruktażu - przed rozpoczęciem przez pracownika pracy w danym zakładzie pracy - na podstawie szczegółowego programu opracowanego przez organizatora szkolenia.

Podczas szkolenia konieczne jest stosowanie odpowiednich środków dydaktycznych, w szczególności filmów, tablic, folii do wyświetlania informacji, środków do udzielania pierwszej pomocy w razie wypadku.

4. Ramowy program szkolenia

Lp.

Temat szkolenia*)

Liczba

godzin**)

1

2

3

1

Istota bezpieczeństwa i higieny pracy

0,6

2

Zakres obowiązków i uprawnień pracodawcy, pracowników oraz poszczególnych komórek organizacyjnych zakładu pracy i organizacji społecznych w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy

3

Odpowiedzialność za naruszenie przepisów lub zasad bezpieczeństwa i higieny pracy

4

Zasady poruszania się na terenie zakładu pracy

0,5

5

Zagrożenia wypadkowe i zagrożenia dla zdrowia występujące w zakładzie i podstawowe środki zapobiegawcze

6

Podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy związane z obsługą urządzeń technicznych oraz transportem wewnątrzzakładowym

0,4

7

Zasady przydziału odzieży roboczej i obuwia roboczego oraz środków ochrony indywidualnej, w tym w odniesieniu do stanowiska pracy instruowanego

8

Porządek i czystość w miejscu pracy - ich wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo pracownika

0,5

9

Profilaktyczna opieka lekarska - zasady jej sprawowania w odniesieniu do stanowiska instruowanego

10

Podstawowe zasady ochrony przeciwpożarowej oraz postępowania w razie pożaru

1

11

Postępowanie w razie wypadku, w tym organizacja i zasady udzielania pierwszej pomocy

 

Razem

minimum 3

*) Program szkolenia osób podejmujących po raz pierwszy pracę związaną z kierowaniem pracownikami powinien być poszerzony i dostosowany do obowiązków i odpowiedzialności tych osób w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy.

**) W godzinach lekcyjnych trwających 45 minut.


Program szczegółowy

5.1.           Istota bezpieczeństwa i higieny pracy (6 min.)

1)     forma organizacji służby bhp w zakładzie,

2)     organizowanie przedsięwzięć zapobiegających zagrożeniom dla zdrowia i życia pracowników,

3)     nadzór nad przestrzeganiem przez pracowników przepisów i zasad bhp,

5.2.           Zakres obowiązków i uprawnień w zakresie bhp (15 min.)

5.2.1.    Pracodawca (art. 207 Kp.)

1)     pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bhp w zakładzie pracy,

2)     organizuje stanowiska pracy zgodnie z przepisami i zasadami bhp,

3)     zapewnia przestrzeganie w zakładzie pracy przepisów i zasad bhp

4)     zapewnia wykonanie nakazów, wystąpień, decyzji i zarządzeń wydanych przez organa kontrolne,

5)     zapewnia wykonanie zaleceń społecznego inspektora pracy,

5.2.2.    Pracownicy

1)     prawo niewykonywania pracy (art. 210 Kp.).

2)     katalog obowiązków pracownika (art. 211 Kp.).

-        znać przepisy i zasady bhp, brać udział w szkoleniach i instruktażach, poddawać się egzaminom sprawdzającym,

-        wykonywać pracę w sposób zgodny z przepisami i zasadami bhp oraz stosować się do poleceń i wskazówek przełożonych,

-        dbać o należyty stan maszyn, urządzeń, narzędzi i sprzętu oraz porządek i ład w miejscu pracy,

-        stosować środki ochrony a także używać przydzielonych środków ochrony oraz odzieży i obuwia roboczego zgodnie z ich przeznaczeniem,

-        poddawać się wstępnym, okresowym i kontrolnym badaniom lekarskim i stosować się do wskazań lekarskich

3)     obowiązki osoby kierującej (art.212 Kp.)

-        organizowanie stanowisk pracy zgodnie z przepisami i zasadami bhp,

-        dbać o sprawność środków ochrony indywidualnej oraz ich stosowanie zgodnie z przeznaczeniem,

-        organizować, przygotowywać i prowadzić prace, uwzględniając zabezpieczenie pracowników przed wypadkami przy pracy, chorobami zawodowymi i innymi chorobami związanymi z warunkami środowiska pracy,

-        dbać o bezpieczny i higieniczny stan pomieszczeń pracy i wyposażenia technicznego, a także o sprawność środków ochrony zbiorowej i ich stosowanie zgodnie z przeznaczeniem,

-        egzekwować przestrzeganie przez pracowników przepisów i zasad bhp,

-        zapewniać wykonanie zaleceń lekarza sprawującego opiekę zdrowotną nad pracownikami.

5.2.3.    Komórki organizacyjne w zakładzie

1)     struktura organizacyjna zakładu,

2)     odpowiedzialność komórek za stan bhp w zakładzie.

5.2.4.    Organizacje społeczne

1)     społeczna inspekcja pracy,

2)     związki zawodowe,

3)     inne organizacje działające w zakładzie,

5.3.           Odpowiedzialność za naruszenie przepisów i zasad bhp (6 min.)

5.3.1.    Odpowiedzialność porządkowa

(art. 108 Kp.)

Odpowiedzialności porządkowej podlegają wszyscy pracownicy zakładu pracy. Przedmiotem odpowiedzialności jest naruszenie ustalonego porządku i dyscypliny pracy, regulaminu pracy, czasu pracy, przepisów bhp i ppoż.. Wobec pracowników stosuje się następujące kary porządkowe:

-        karę upomnienia,

-        karę nagany,

Za nieprzestrzeganie przez pracownika:

-        przepisów bhp i przeciwpożarowych,

-        opuszczenie miejsca pracy bez usprawiedliwienia,

-        stawienie się do pracy w stanie nietrzeźwości,

-        spożywanie alkoholu w czasie pracy

pracodawca może zastosować karę pieniężną.

  Kara pieniężna za jedno przekroczenie, jak i za każdy dzień nieusprawiedliwionej nieobecności, nie może być wyższa od jednodniowego wynagrodzenia pracownika, a łącznie kary pieniężne nie mogą przewyższać 1\10 wynagrodzenia po dokonaniu potrąceń, o których mowa w art. 87 § 1 pkt 1-3.

5.3.2.    Odpowiedzialność wykroczeniowa

Dział XIII Kp. (art. 281-283)

(stosowana za nieprzestrzeganie przepisów prawa pracy, bhp, ppoż., sanitarnych oraz innych przepisów prawa pracy)

5.3.3.    Odpowiedzialność karna

(art.190 i 191 kk.)

Skazanym z tego tytułu może być każdy, na kim w zakładzie pracy ciąży odpowiedzialność za sprawy bhp.

5.4.           Zasady poruszania się po ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin