Ciasto z miodem i orzechami.doc

(29 KB) Pobierz
Ciasto z miodem i orzechami

Ciasto z miodem i orzechami

 

 


 

Składniki:

Ciasto:
3 ¼ szklanki mąki
2 jajka
½ kostki margaryny
5 łyżek mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
½ szklanki cukru
½ kostki margaryny
2 łyżki miodu
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
20 dag masła
Ponadto:
dżem wiśniowy lub śliwkowy

 

Sposób wykonania:

Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową.

Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto.

2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wylać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części.

Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową.

Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin