Ogórki małosolne.pdf

(30 KB) Pobierz
4942490 UNPDF
Ogórki małosolne
Składniki:
Sposób wykonania:
Weź ogórki świeże, małe, proste i jędrne, o barwie zielonej. Mocz je w zimnej wodzie
kilka godzin (sprzyja to usunięciu goryczki). Następnie starannie umyj. Na dnie dużego
słoja lub glinianego garnka, starannie wyparzonego, ułóż obrane ząbki czosnku, koper w
całości, obrany i pokrojony liść laurowy oraz ziarna gorczycy. Do słoja włóż ogórki.
Każdą warstwę przekładaj koprem, czosnkiem, chrzanem i zalewaj przegotowaną wodą
z solą (na litr wody łyżka soli). Jeśli chcesz mieć ogórki szybko, zalej je gorącą solanką,
jeżeli nie zależy Ci na czasie - zimną. Ułożone i zalane ogórki przykryj talerzem i obciąż
czystym talerzem. Przepis ze starej książki kucharskiej z 1897 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin