Makowiec cytrynowyCIASTO:30 dag mąki,30 dag cukru,18 dag masła lub margaryny,6 jaj,skórka i sok z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,MASA:30 dag maku,3 jaja,szklanka cukru pudru,cukier waniliowy,olejek migdałowy,Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przezmaszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, dodaćaromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać.Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości. Dodaćstartą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszanąz proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę.Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczemi wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku,a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minutw średnio nagrzanym piekarniku.
fajorek