Kawa z Rumem 300 ml mocnej kawy 125 ml ciemnego rumu 4 łyżki cukru 150 ml śmietany Rum i cukier nieco podgrzać i przelać do wysokich szklanek. Dodać kawę. Śmietanę ubić i przelać ostrożnie do napojów tak, aby utrzymywała się na powierzchni. Natychmiast podawać.
Kawa z likierem migdałowym 200 ml likieru migdałowego 500 ml mocnej kawy 200 ml mleka 1 torebka cukru waniliowego 40 g cukru , 1 łyżeczka kakao w proszku Cukier waniliowy, likier migdałowy, cukier oraz 100 ml mleka nieco podgrzać i przelać do trzech wysokich szklanek. Do każdej dodać kawę. Pozostałą część mleka podgrzać, zmiksować tak, by się spieniło i przelać do kawy. Wierzch posypać kakao w proszku. Natychmiast podawać.
Kawa z Sherry 80 ml sherry 500 ml mocnej kawy 125 ml śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 białko Białko ubić na sztywno. Śmietanę z cukrem waniliowym także. Do ubitej śmietany dodać białko, delikatnie wymieszać. Przygotować 4 filiżanki, do każdej z nich wlać po 20 ml sherry, dodać śmietankę i na koniec wlać gorącą kawę. Natychmiast podawać.
Kawa z Winem i Miodem 80 ml czerwonego wytrawnego wina 400 ml mocnej gorącej kawy 400 ml mleka 4 łyżki płynnego miodu 4 łyżeczki kakao w proszku 1 łyżeczka mielonego cynamonu 4 całe laski cynamonu Mleko wraz z miodem, kakao i cynamonem zagotować. Przelać do 4 (większych) filiżanek. Do każdej wlać100 ml kawy i 20 ml wina i włożyć po laseczce cynamonowej, która gościom posłuży jako mieszadełko. Podawać. Mrożona Kawa z Anyżówką 80 ml anyżówki 750 ml mocnej kawy 125 ml bitej śmietany (może być w areozolu) 4 łyżeczki startej czekolady lody waniliowe
Przygotować kawę, całkowicie ją schłodzić. Przelać do wysokich szklanek (tak, by wypełnić ok. 1/3 ich pojemności). Wlać anyżówkę, włożyć po jednej gałce lodów waniliowych, wycisnąć sporą rozetkę z bitej śmietany i na koniec posypać startą czekoladą. Natychmiast podawać.
Kawa po kapitańsku z Koniakiem 60 ml koniaku 2 filiżanki gorącej espresso 4 łyżeczki cukru 2 żółtka Koniak podgrzać wraz z 2 łyżeczkami cukru. Z żółtka i 2 łyżeczek cukru ukręcić kogel-mogel. Ciepły koniak przelać do szerokich szklanek (lub pucharków). Następnie bardzo delikatnie wlać espresso i na koniec równie ostrożnie kogel-mogel tak, by ułożyły się trójkolorowe warstwy. Natychmiast podawać.
Irish Coffee 180 ml irlandzkiej whiskey 250 ml bitej śmietany 2 łyżki cukru 6 łyżek brązowego cukru 6 filiżanek mocnej kawy W schłodzonej misce ubić na sztywno śmietankę. Sześć szklanek do whiskey podgrzać i do każdej wlać whiskey, dodać po łyżce brązowego cukru oraz filiżance kawy i na koniec nałożyć po łyżce bitej śmietany. Natychmiast podawać.
margaritana