przepisy.docx

(73 KB) Pobierz


http://filizanka.cba.pl/images/WzmocnionaKawa.jpg 

Kawa z Rumem
300 ml mocnej kawy
125 ml ciemnego rumu
4 łyżki cukru
150 ml śmietany

Rum i cukier nieco podgrzać i przelać do wysokich szklanek. Dodać kawę. Śmietanę ubić i przelać ostrożnie do napojów tak, aby utrzymywała się na powierzchni. Natychmiast podawać.
 

Kawa z likierem migdałowym

200 ml likieru migdałowego
500 ml mocnej kawy
200 ml mleka
1 torebka cukru waniliowego
40 g cukru , 1 łyżeczka kakao w proszku


Cukier waniliowy, likier migdałowy, cukier oraz 100 ml mleka nieco podgrzać i przelać do trzech wysokich szklanek. Do każdej dodać kawę. Pozostałą część mleka podgrzać, zmiksować tak, by się spieniło i przelać do kawy. Wierzch posypać kakao w proszku. Natychmiast podawać.

 

Kawa z Sherry
80 ml sherry
500 ml mocnej kawy
125 ml śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 białko


Białko ubić na sztywno. Śmietanę z cukrem waniliowym także. Do ubitej śmietany dodać białko, delikatnie wymieszać. Przygotować 4 filiżanki, do każdej z nich wlać po 20 ml sherry, dodać śmietankę i na koniec wlać gorącą kawę. Natychmiast podawać.

 

Kawa z Winem i Miodem
80 ml czerwonego wytrawnego wina
400 ml mocnej gorącej kawy
400 ml mleka
4 łyżki płynnego miodu
4 łyżeczki kakao w proszku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
4 całe laski cynamonu

Mleko wraz z miodem, kakao i cynamonem zagotować. Przelać do 4 (większych) filiżanek. Do każdej wlać100 ml kawy i 20 ml wina i włożyć po laseczce cynamonowej, która gościom posłuży jako mieszadełko. Podawać.

Mrożona Kawa z Anyżówką
80 ml anyżówki
750 ml mocnej kawy
125 ml bitej śmietany (może być w areozolu)
4 łyżeczki startej czekolady
lody waniliowe


Przygotować kawę, całkowicie ją schłodzić. Przelać do wysokich szklanek (tak, by wypełnić ok. 1/3 ich pojemności). Wlać anyżówkę, włożyć po jednej gałce lodów waniliowych, wycisnąć sporą rozetkę z bitej śmietany i na koniec posypać startą czekoladą. Natychmiast podawać.

 

Kawa po kapitańsku z Koniakiem
60 ml koniaku
2 filiżanki gorącej espresso
4 łyżeczki cukru
2 żółtka

Koniak podgrzać wraz z 2 łyżeczkami cukru. Z żółtka i 2 łyżeczek cukru ukręcić kogel-mogel. Ciepły koniak przelać do szerokich szklanek (lub pucharków). Następnie bardzo delikatnie wlać espresso i na koniec równie ostrożnie kogel-mogel tak, by ułożyły się trójkolorowe warstwy. Natychmiast podawać.

 

Irish Coffee
180 ml irlandzkiej whiskey
250 ml bitej śmietany
2 łyżki cukru
6 łyżek brązowego cukru
6 filiżanek mocnej kawy

W schłodzonej misce ubić na sztywno śmietankę. Sześć szklanek do whiskey podgrzać i do każdej wlać whiskey, dodać po łyżce brązowego cukru oraz filiżance kawy i na koniec nałożyć po łyżce bitej śmietany. Natychmiast podawać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin