kremówka
Składniki
dla >6 osób
skladniki na ciasto:, ;)2 szklanki maki, 1 margaryna1 szklanka smietany, :)skladniki na mase:, ;)3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy, 4 jajka4 czubate lyzki maki pszennej, 5 czubatych lyzek maki ziemniaczanej
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. z maki, margaryny i smietany, zagniatamy ciasto jak na kruche, wkladamy do lodowki na minimum 2 godz, lub nawet na cala noc, dzielimy na 2 czesc, rozwalkujemy cieniutko i kladziemy na blaszki i pieczemy w 190-200 st przez ok 20-25 mingotujemy 2 szklanki mleka z cukrami, pozostala szklanke mleka miksujemy z jajkami, maka pszenna i ziemniaczana, mieszamy i gotujemy jak budyn, otrzymujemy bardzo gesty budyn ktory wylewamy na jeden plat ciasta i przykrywamy drugimpo wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem, smacznego2. mozna uzyc ciasta francuskiego, do tego bedziemy potrzebowac okolo 70 dag platow ciasta, ja jak robie kremówke to zawsze do masy dodaje 1/2 kostke margaryny lub masla dobrze mieszam i wylewam na ciasto, wtedy boki kremu tak nie wysychaja
ZOSIEK511