kremówka.docx

(21 KB) Pobierz

kremówka

kremówka

Składniki

dla >6 osób

skladniki na ciasto:, ;)
2 szklanki maki, 1 margaryna
1 szklanka smietany, :)
skladniki na mase:, ;)
3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy, 4 jajka
4 czubate lyzki maki pszennej, 5 czubatych lyzek maki ziemniaczanej

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

1. z maki, margaryny i smietany, zagniatamy ciasto jak na kruche, wkladamy do lodowki na minimum 2 godz, lub nawet na cala noc, dzielimy na 2 czesc, rozwalkujemy cieniutko i kladziemy na blaszki i pieczemy w 190-200 st przez ok 20-25 min
gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami, pozostala szklanke mleka miksujemy z jajkami, maka pszenna i ziemniaczana, mieszamy i gotujemy jak budyn, otrzymujemy bardzo gesty budyn ktory wylewamy na jeden plat ciasta i przykrywamy drugim
po wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem, smacznego

2. mozna uzyc ciasta francuskiego, do tego bedziemy potrzebowac okolo 70 dag platow ciasta, ja jak robie kremówke to zawsze do masy dodaje 1/2 kostke margaryny lub masla dobrze mieszam i wylewam na ciasto, wtedy boki kremu tak nie wysychaja

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin