Ciasto na pierogi II.doc

(1 KB) Pobierz

Ciasto na pierogi .

Podstawą dobrego ciasta pierogowego jest dobra mąka . Ja używam  mąki DIAMANT  , cena ok. 2 .40 kg.

1 kg. mąki przesiewam do dużej miski  ,solę  ,dodaję olej  (pół szklanki ) i ok . 2 -2.5  szklanki gorącej wody.
szybko zagniatam  ciasto .W miare potrzeby dodać wodę lub mąkę . Musi odstawać od ręki i nie lepić się .
Odkrawam  kawałek ciasta  do wałkowania  a resztę przykrywam ściereczką .
Przed wałkowaniem przerabiam ciasto  jeszcze raz . Podsypuję mąką  - taką mączną mgiełką  i wałkuję
dość grubo  (ciut grubiej niz zwykle sie to robi )  wykrawany  krążek rozciągam w palcach  i nakładam farsz .
Przy zlepianiu  robię falbanki  i inne  cuda . Robię duże pierogi -takie chłopskie .

Nadzienie do ruskich ;
6-8 średnich ziemniaków  ugotować  i  potraktować gorące tłuczkiem
75 dkg. dobrego sera  (wigotny ,nie kwaśny) zmielić
2 srednie cebule ,pokrojone w kosteczkę ,podsmażone na patelni  na oleju
2 jajka całe  ,pieprz ziołowy i sypka czerwona papryka słodka
wymieszać ręką  ,dosolić  w razie potrzeby .

Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek  z dodatkiem oleju .
gotować  5-6 minut od wypłynięcia  .
Podawać ze skwareczkami ze słoninki  i cebulką   lub  z kwasną  śmietaną .

Smacznego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin