1 kg sandacza
2 pory
2 pietruszki
4 marchewki
sok z cytryny
olej
średni seler
sól, pieprz
sos
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
10 dag pieczarek
3/4 l wywaru z warzyw
1/2 szklanki śmietanki 18-proc.
łyżeczka vegety
Oskrobać, oczyścić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowej wielkości, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.
W tym czasie przygotować i oczyścić warzywa.
Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć.
Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę.
Zakryć rybę resztą warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC.
Przygotować sos: umyć pieczarki, drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła, wlać wywar,dusić około 5 minut.
Masło rozetrzeć z mąką, śmietanką, dodać do pieczarek, lekko zagotować, posolić,dodać vegetę i dusić 5 minut.
Rybę wyjąć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokół warzywami, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką.
Resztę sosu podać w sosjerce.
d.ceberek