Sandacz z warzywami i sosem grzybowym .doc

(1 KB) Pobierz

1 kg sandacza

2 pory

2 pietruszki

4 marchewki

sok z cytryny

olej

średni seler

sól, pieprz

sos

3 łyżki masła

1 łyżka mąki

10 dag pieczarek

3/4 l wywaru z warzyw

1/2 szklanki śmietanki 18-proc.

łyżeczka vegety

 

 

Oskrobać, oczyścić i dokładnie umyć rybę, pokroić na grube dzwonka jednakowej wielkości, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut.

W tym czasie przygotować i oczyścić warzywa.

Pory pokroić na plastry, a resztę warzyw zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski, wymieszać, lekko osolić i popieprzyć.

Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, włożyć połowę startych warzyw, a na nich ułożyć rybę.

Zakryć rybę resztą warzyw, szczelnie przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC.

Przygotować sos: umyć pieczarki, drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła, wlać wywar,dusić około 5 minut.

Masło rozetrzeć z mąką, śmietanką, dodać do pieczarek, lekko zagotować, posolić,dodać vegetę i dusić 5 minut.

Rybę wyjąć z piekarnika, oddzielić od warzyw, ułożyć na półmisku, obsypać wokół warzywami, polać sosem i posypać posiekaną pietruszką.

Resztę sosu podać w sosjerce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin