Gotowanie według Pięciu Przemian
21 zaleceń dla poprawy trawienia
1. Nie zapominając o osobistych upodobaniach, staraj się stopniowo przestawiać odżywianie w zdrowym kierunku.
2. Gotowane potrawy są dla większości ludzi znacznie strawniejsze niż surowe warzywa, owoce i zboże.
3. Potrawy gotowane są znacznie strawniejsze niż posiłki z chleba.
4. Na śniadanie doskonale nadają się zupy, potrawy z warzyw, ze zboża z dodatkiem strączkowych oraz śrutowanego zboża z kompotem.
5. Świeżo ugotowane posiłki są zazwyczaj wartościowsze i strawniejsze niż odgrzewane.
6. Zboże gotowane w postaci całego ziarna jest bardzo pożywne, ale niekoniecznie strawne.
7. Produkty mleczne, takie jak ser, twarożek, śmietana i jogurt osłabiają trawienie, nawet jeśli są zjadane w małych ilościach, bowiem sprzyjają gromadzeniu się wody w tkankach, co z kolei prowadzi do nadwagi i utraty witalności.
8. Strączkowe stają się strawniejsze przez dodanie świeżego imbiru i wodorostów morskich.
9. Rosoły na mięsie i kościach są świetnym środkiem wzmacniającym, lepiej strawnym niż smażone mięso, szczególnie, jeśli gotować je z dodatkiem małego kawałka świeżego imbiru.
10. Siekane i drobno krojone mięso jest znacznie strawniejsze niż duże kawałki - stek albo sznycel.
11. Produkty roślinne z ekologicznej uprawy oraz zwierzęce, pochodzące ze zwierząt trzymanych i karmionych w naturalny sposób są znacznie pożywniejsze, strawniejsze i zawierają mniej substancji toksycznych, niż takie same produkty z nowoczesnego, uprzemysłowionego i schemizowanego rolnictwa.
12. Dla strawności ważna jest jakość.
13. Mrożonki - a zwłaszcza mrożone mięso - są szczególnie ciężko strawne.
14. Pożywienie, które weszło w kontakt z promieniowaniem mikrofalowym, jest szkodliwe dla zdrowia.
15. Silnie chłodzone potrawy i napoje oziębiają przewód pokarmowy i utrudniają przyswajanie pożywienia.
16. Słodycze, ciasta i soki owocowe osłabiają przewód pokarmowy i sprzyjają powstawaniu nadwagi, jeżeli spożywane są regularnie.
17. Owoce są z reguły ciężko strawne, bowiem zazwyczaj są zbierane w stanie niedojrzałym.
18. Aromatyczne i ostre przyprawy oraz świeże i suszone zioła kuchenne podnoszą aktywność przewodu pokarmowego, poprawiają strawność wszystkich potraw i wzmacniają odporność.
19. Dobrze pobudzają trawienie herbatki oraz napary z ziół i przypraw.
20. Dobrze strawne potrawy z wysokowartościowych produktów powodują, że organizm jest wolny od zanieczyszczeń i pełen energii.
21. Przyjemnie urządzone miejsce spożywania posiłków, ładnie nakryty stół oraz miła, rozluźniona atmosfera pozwalająca, by jedzenie zajęło należną mu rolę - warunki te spełniają rolę kropki nad "i" zdrowego odżywiania.
PRZYKŁADOWE PRZEPISY
Ryż z jabłkami
Składniki: ryż, sok jabłkowy, słodkie jabłka, morele lub inne słodkie owoce, cynamon, kardamon, imbir, sól, cytryna, kakao, masło, syrop klonowy, orzechy włoskiePrzygotowania: ryż ugotować do miękkości
Następnie:
Ogień: w rozgrzanym garnku,Ziemia: podgrzać sok jabłkowy; dodać drobno pokrojone jabłka i inne owoce oraz cynamon,Metal: kardamon, utarty imbir,Woda: odrobinę soli,Drzewo: utartą skórkę cytrynową,Ogień: trochę kakao, gotować przez kilka minut,Ziemia: nieco syropu klonowego,Metal: dołożyć ugotowany ryż,Ziemia: odrobinę masła,
całość podgrzać i posypać prażonymi orzechami
Działanie: lekko rozgrzewające wzmacnia środekZalecenia: przy niedoborze czi, jang i krwi; idealnie nadaje się na lekko rozgrzewającą kolację.
Zapiekanka z kaszy jaglanej i owoców
Składniki: mleko, kasza jaglana, syrop klonowy, jajka, gałka muszkatołowa, imbir, sól, cytryna, czerwone wino, masło, bułka tarta, słodkie owoceO: w gorącym garnkuZ: podgrzać 3 litra mleka; wsypać 200g kaszy jaglanej; gotować na małym ogniu pod przykryciem, by napęczniała; dodać 3 łyżki syropu klonowego, 3 żółtkaM: ubite białko, trochę gałki muszkatołowej i utartego imbiruW: szczyptę soliD: 1 łyżeczkę utartej skórki cytrynyO: i trochę czerwonego wina, połowę powstałej masy przełożyć doZ: posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy; około 250g słodkich owoców (np. dojrzałych brzoskwiń) pokroić na drobne kawałki i umieścić na masie; pozostałą część masy rozłożyć równomiernie na owocach; położyć na górze cienkie płatki masła; piec przez około 50 minut w temperaturze 200oC.
Działanie: odżywcze i nawilżająceZalecenia: przy niedoborze czi i jin oraz anemiiprzy wilgoci: zastąpić mleko wodą, idealne jako uspokajająca kolacja dla dzieci i dorosłych.
Ryż z pieczarkami po włosku
Składniki: ryż okrągłoziarnisty, pieprz, sól, cytryna, słodka papryka, oliwa z oliwek lub masło, pieczarki, szczypiorek lub szczypior z młodej cebulki, parmezanM: ryż okrągłoziarnistyW: zalać zimną wodą i ugotowaćM: dodać mielonego pieprzuW: soliD: sporą porcję soku cytrynowegoO: słodką paprykęZ: trochę oliwy z oliwek lub masła i wszystko dokładnie wymieszać; dodać pieczarki pokrojone na cienkie plasterkiM: szczypiorek lub szczypior z młodej cebulkiW: i trochę utartego parmezanuSmakuje z: potrawami z warzyw i tofu, daniami serwowanymi z sosem pomidorowymDziałanie: chłodzące i odżywcze, nawilżająceZalecenia: przy osłabieniu krwi i jin ( zwłaszcza płuc, jelita grubego i wątroby)przy wilgoci i wilgotnym gorącu: zrezygnować z parmezanu, idealne jako chłodzące śniadanie latem.
Zupa selerowa
Składniki: masło, gałka muszkatołowa, sól, mąka pszenna razowa, bulwa selera, jajko, śmietana, natka selera, pieprzO: w rozgrzanym garnkuZ: roztopić 1 łyżkę masłaM: dodać szczyptę gałki muszkatołowejW: szczyptę soliD: 1 filiżanki mąki razowej, możliwie świeżo i drobno zmielonej i mieszając podsmażyćO: dolać porcjami 11/2 litra gorącej wody, cały czas mieszającZ: dodać 1 duży drobno pokrojony seler; gotować przez około 35 minut, a następnie przetrzeć; 1 żółtko wymieszać z 1 filiżanką śmietany; dodać do gorącej (ale nie wrzącej!) zupy i dokładnie rozprowadzić; wrzucić nieco drobno posiekanej natki seleraM: przyprawić do smaku pieprzemW: i soląDziałanie: chłodzące, wzmacnia czi i sokiZalecenia: przy niedoborze jin, nadmiarze jang wątroby, nadciśnieniuNie stosować: przy wilgoci.
Sałatka pieczarkowa z rzeżuchą
Składniki: pieczarki, olej sezamowy, pieprz, sól, cytryna, słodka papryka, rzeżuchaPrzygotowania:Z: pieczarki pokroić w cienkie plasterkiDressing:Z: wymieszać olej sezamowyM: trochę zmielonego pieprzuW: sólD: trochę soku z cytrynyO: i słodką paprykęZ: polać pieczarki dressingiemM: dodać rzeżuchy i wszystko wymieszaćSmakuje z: bagietką, ryżem okrągłoziarnistym lub quinoa. Sałatka podawana z tymi zbożami to smaczny i lekko strawny posiłekDziałanie: chłodzące, wzmacnia sokiZalecenia: przy osłabieniu jin, nadmiarze jang, w połączeniu z wyżej wymienionymi zbożami - dobre śniadanie latemNie stosować: przy wilgoci i problemach z trawieniem.
Mielone mięso wołowe z białą kapustą
Składniki: oliwa z oliwek, mielone mięso wołowe, cebula, cynamon, pieprz, imbir, sól, cytryna, słodka papryka, biała kapustaO: w dużym garnkuZ: rozgrzać oliwę, mięso lekko podsmażyć mieszającM: jednocześnie dodając drobno posiekaną cebulęZ: obficie cynamonuM: nieco pieprzu i posiekanego imbiruW: sólD: utartą skórkę lub sok z cytrynyO: i słodką paprykęZ: następnie dołożyć pokrojoną w paski białą kapustę i gotować pod przykryciem do miękkościZ: doprawić do smaku cynamonemM: pieprzemW: i soląUwaga: można ugotować od razu większą ilość na zapas, ale przy odgrzewaniu należy wówczas dodać imbiru dla poprawy strawnościSmakuje z: polentąDziałanie: odżywcze i rozgrzewająceZalecenia: przy niedoborze jang i czi, wilgotnym zimnie, wyczerpaniu, wrażliwości na chłód, braku motywacji, osłabieniu odporności przy osłabieniu jin gotować bez cynamonuNie stosować: przy nadmiarze jang i wilgotnym gorącu.
Korzenne ciasto z gruszkami
Składniki: masło, syrop klonowy, jajka, cynamon, mielone goździki, anyżek, imbir, sól, mąka pszenna tortowa, proszek do pieczenia, kakao, masło słodkie gruszkiZ: 200g miękkiego masła zmiksować do uzyskania konsystencji piany; dodać 150g syropu klonowego, 4 jajka, 1 łyżeczki cynamonu i wymieszaćM: dodać 1 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczki anyżku, łyżkę utartego imbiruW: i szczyptę soliD: 250g mąki pszennej tortowej wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i stopniowo dodawać do ciastaO: dodać łyżeczkę kakaoZ: wysmarować tortownicę masłem i przełożyć do niej ciasto; obrać 3 słodkie gruszki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście w formie wachlarza; piec około 35 minut w temperaturze 200oCDziałanie: odżywcze, lekko rozgrzewające i nawilżające.
Barbara Temelie, Beatrice TrebuthGOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIANtł. Anna Krochmal, Tomasz TwardowskiWydawnictwo CZERWONY SŁOŃwydanie I, Gdańsk 2001400 stron, okładka miękka, kolorISBN 83-90-90-85-7-3
BARBARA TEMELIE, udziela porad żywieniowych w oparciu o zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, prowadzi kursy i seminaria na temat odżywiania. W Monachium ma własną poradnię dietetyczną.
BEATRICE TREBUTH, jest specjalistką w dziedzinie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
bozena1978ch