R4-V.pdf
(
914 KB
)
Pobierz
303710404 UNPDF
Produkty żywnościowe cz. 1
Załącznik nr 6
Produkty żywnościowe cz. 2
Załącznik nr 6
Załącznik nr 7
Składniki odżywcze
BIAŁKA
Podstawowy materiał budulcowy
(WĘGLOWODANY)
Główny materiał energetyczny
CUKRY
TŁUSZCZE
Materiał energetyczny i zapasowy
SOLE MINERALNE
Regulują przemiany zachodzące w organizmie
WITAMINY
Załącznik nr 8
Piramida żywnościowa
8
7
6
5
3
4
2
1
1.
codzienny wysiłek i kontrola masy ciała
2.
do większości posiłków
pełnoziarnista żywność, oleje roślinne (soja,
kukurydza, słonecznik, orzeszki ziemne
3.
bez ograniczeń
jarzyny
4.
2-3 razy dziennie
owoce
5.
1-3 razy dziennie
orzechy i leguminy
6.
0-2 razy dziennie
ryby, drób i jaja
7.
1-2 razy dziennie
produkty mleczne (albo suplementacja wapniem)
8.
spożywać rzadko
czerwone mięso i masło, biały ryż, białe pieczywo,
ziemniaki, makarony i słodycze
Plik z chomika:
jacenty30081976
Inne pliki z tego folderu:
źle.JPG
(108 KB)
zdrowo jeść.JPG
(54 KB)
zdrowo jem.JPG
(53 KB)
ZDROWIE.doc
(19 KB)
zdrowie karty pracy[1].doc
(224 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zdrowe odżywianie(1)
Zdrowe żywienie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin