R4-V.pdf

(914 KB) Pobierz
303710404 UNPDF
Produkty żywnościowe cz. 1
Załącznik nr 6
303710404.051.png 303710404.062.png 303710404.063.png 303710404.064.png 303710404.001.png 303710404.002.png
Produkty żywnościowe cz. 2
Załącznik nr 6
303710404.003.png 303710404.004.png 303710404.005.png 303710404.006.png 303710404.007.png 303710404.008.png 303710404.009.png 303710404.010.png 303710404.011.png 303710404.012.png 303710404.013.png 303710404.014.png
Załącznik nr 7
Składniki odżywcze
BIAŁKA
Podstawowy materiał budulcowy
(WĘGLOWODANY)
Główny materiał energetyczny
CUKRY
303710404.015.png 303710404.016.png 303710404.017.png 303710404.018.png 303710404.019.png 303710404.020.png
TŁUSZCZE
Materiał energetyczny i zapasowy
SOLE MINERALNE
Regulują przemiany zachodzące w organizmie
WITAMINY
303710404.021.png 303710404.022.png 303710404.023.png
Załącznik nr 8
Piramida żywnościowa
8
7
6
5
3
4
2
1
1.
codzienny wysiłek i kontrola masy ciała
2.
do większości posiłków
pełnoziarnista żywność, oleje roślinne (soja,
kukurydza, słonecznik, orzeszki ziemne
3.
bez ograniczeń
jarzyny
4.
2-3 razy dziennie
owoce
5.
1-3 razy dziennie
orzechy i leguminy
6.
0-2 razy dziennie
ryby, drób i jaja
7.
1-2 razy dziennie
produkty mleczne (albo suplementacja wapniem)
8.
spożywać rzadko
czerwone mięso i masło, biały ryż, białe pieczywo,
ziemniaki, makarony i słodycze
303710404.024.png 303710404.025.png 303710404.026.png 303710404.027.png 303710404.028.png 303710404.029.png 303710404.030.png 303710404.031.png 303710404.032.png 303710404.033.png 303710404.034.png 303710404.035.png 303710404.036.png 303710404.037.png 303710404.038.png 303710404.039.png 303710404.040.png 303710404.041.png 303710404.042.png 303710404.043.png 303710404.044.png 303710404.045.png 303710404.046.png 303710404.047.png 303710404.048.png 303710404.049.png 303710404.050.png 303710404.052.png 303710404.053.png 303710404.054.png 303710404.055.png 303710404.056.png 303710404.057.png 303710404.058.png 303710404.059.png 303710404.060.png 303710404.061.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin