Pizza z borowikami i szpinakiem.rtf

(2 KB) Pobierz

Pizza z borowikami i szpinakiem

 

Ciasto na pizzę

Składniki:

• 40 dag mąki

• 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta

• 1 łyżeczka cukru

• 1/2 łyżeczki soli

• 2 łyżki oliwy

• ok. 1,5 szklanki letniej wody

 

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

 

Sos do pizzy

Składniki:

• 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego

• 2 łyżki przegotowanej wody

• 2 ząbki czosnku

• sól, pieprz

• 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół

 

Sposób przyrządzenia:

Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

 

Wierzch pizzy

Składniki:

• 4 kapelusze dużych borowików pokrojone w plastry

• 20 dkg pokrojonego w plastry sera mozzarella

• kilkanaście listków szpinaku

• sól, pieprz

• oliwa

 

 

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w grube plastry borowiki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Na posmarowanym sosem spodzie posypać rozłożyć obsmażone plastry grzybów, listki szpinaku, a na nich plastry sera. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin