W podstawowym cieście naleśnikowym na 0,25 kg mąki dodaje się 1 szklankę mleka i 1 szklankę wody oraz dwa jajka i szczyptę soli. Ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany.Mleko i wodę do naleśników ze słonymi nadzieniami można zastąpić jasnym piwem. Przygotowanie naleśników:
· do dzbanka lub miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę i dobrze wymieszać lub zmiksować,
· na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną, wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni,
· smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy odwrócić naleśnik łopatką (lub podrzucając go J).
Usmażone naleśniki odkładać na talerz. Naleśniki, które będą później jeszcze odsmażane z nadzieniem można smażyć tylko z jednej strony. Naleśniki ze słonym nadzieniem można dodatkowo panierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej.
Usmażone naleśniki podczas nadziewania dowolnym farszem możemy składać czy zwijać na różne sposoby:
· Najprostszy z nich to zrolowanie z pozostawieniem otwartych brzegów. W ten sposób możemy zwijać naleśniki z dżemem lub serem.
· W "kopertę" - naleśnik posmarować nadzieniem, założyć przeciwległe brzegi na nadzienie, złożyć na pół. Ten sposób nadaje się do naleśników z dżemem, marmoladą czy owocami.
· Na krokiety - posmarować naleśnik nadzieniem zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon.
· Chusteczka - posmarowany naleśnik złożyć na połowę, a tę jeszcze raz na połowę. Dobry sposób na formowanie naleśników z serem.
Vila