INSTRUKCJA BHP - obsługi piły rozbiorowej do mięs.doc

(31 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

INSTRUKCJA  BHP

PRZY  OBSŁUDZE  PIŁY  ROZBIOROWEJ

 

                            PODSTAWOWE  CZYNNOŚCI  PRACOWNIKA  PRZED  ROZPOCZECIEM  PRACY:

1.       Pracownik obsługujący maszynę powinien posiadać odpowiednie kwalifikacje, być zapoznany z instrukcją obsługi    i instrukcją BHP, posiadać szkolenie z zakresu bhp, być trzeźwy, posiadać odzież,  przydzielone środki ochrony indywidualnej  i  obuwie robocze.

2.       Pracownik powinien posiadać dobry stan zdrowia potwierdzony orzeczeniem lekarskim oraz posiadać aktualną książeczkę zdrowia oraz szkolenie  z  zakresu podstawowych  zagadnień higieny.

3.       Przed  uruchomieniem  piły  rozbiorowej  należy:

·         Sprawdzić stan wyłączników, oraz czy tarcza nie jest pęknięta, stępiona lub wyszczerbiona.

·         Przygotować haki do zawieszania tuszy i stół rozbiorowy.

·         Usunąć zbędne przedmioty ze stanowiska pracy.

·         Sprawdzić stan linek i zamocowania przeciwwagi.

·         Sprawdzić w ruchu prawidłowość działania piły.

      A  ponadto:

·         Piłą rozbiorowa musi posiadać zabezpieczenie przed porażeniem prądem elektrycznym.

·         Tarcza tnąca musi być zabezpieczona osłoną.

·         Posadzka na stanowisku pracy obsługującego piłę powinna być antypoślizgowa i łatwo zmywalna,  czysta                   i wolna  od  śmieci  i  odpadków.

·         Oświetlenie stanowiska pracy minimum 300 lx.

 

ZASADNICZE  CZYNNOŚCI  PRACOWNIKA  PODCZAS  PRACY:

1.       Nie dopuszczać do obsługi piły osób nie upoważnionych.

2.       Wykonywać pracę zgodnie z procesem technologicznym  instrukcją obsługi.

3.       Przy wykonywaniu cięć, zachować szczególną ostrożność.

4.       Pracownik powinien posiadać sprzęt ochraniający przed ewentualnym nadmiernym hałasem oraz okulary                    i rękawice.

5.       Stosować odpowiednie osłony podczas cięcia.

 

CZYNNOŚCI  PRACOWNIKA  PO  ZAKOŃCZENIU  PRACY:

1.       Wyłączyć piłę spod napięcia.

2.       Części tnące umyć i oczyścić.

3.       Wszystkie elementy osuszyć, zakonserwować i uporządkować  stanowisko pracy.

 

PRACOWNIKOWI  OBSŁUGUJĄCEMU  PIŁĘ  ROZBIOROWĄ  ZABRANIA  SIĘ:

1.       Pracy z piłą bez założonych osłon ochronnych.

2.       Stosowanie piły niezgodnie z przeznaczeniem.

3.       Samodzielnego naprawiania uszkodzeń instalacji elektrycznej.

4.       Dokonywania wszelkich napraw i konserwacji w trakcie pracy piły  (pod napięciem).

5.       Stwarzania zagrożeń  dla  siebie, współpracowników i otoczenia, przez stosowanie niebezpiecznych metod pracy.

6.       Uruchomiania  piły  niesprawnej  technicznie.

7.       Obsługiwania piły z obandażowanymi lub skaleczonymi rękoma.

8.       Spożywania na stanowisku pracy posiłków, alkoholu i palenia tytoniu  a  także  brania  udziału  w  niebezpiecznych „zabawach”  czy  „żartach”,  stwarzając  zagrożenia  nie  tylko  dla  siebie,  ale  także  dla  współpracowników  czy  otoczenia.

9.       Dopuszczania do pracy osób nie upoważnionych.

10.   Pozostawienia piły na stanowisku nie odłączonej od sieci.

11.   Używać do pracy tępych tarcz.

 

UWAGI  DODATKOWE:

1.       Pracownicy zatrudnieni przy przetwórstwie mięsa nie mogą:

·         nosić biżuterii i zegarków na rękach,

·         posiadać długich lub polakierowanych paznokci u rąk.

2.       Każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim wydarzył się wypadek.

3.       W razie wątpliwości, co do bezpiecznego wykonywania pracy, pracownik ma prawo przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji, o dodatkowy  instruktaż.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin