INSTRUKCJA BHP PRZY ROZBIORZE MIĘSA
INSTRUKCJA BHP nr. 051
Strona 1 z 1
OPRACOWAŁ:
Inspektor ds. BHP
Edward Szot
ZATWIERDZIŁ:
16.07.2002 r. Dyrektor Hipermarketu
Arkadiusz Szostak
Data i podpis
TESCO /POLSKA/ Sp. z o.o.
Hipermarket Wrocław
1. Pracownicy zatrudnieni przy rozbiórce mięsa powinni:
- mieć odpowiednie przygotowanie zawodowe lub przyuczenie do zawodu,
- posiadać dobry stan zdrowia, potwierdzony właściwym orzeczeniem lekarskim,
- posiadać aktualne książeczki zdrowia dla celów sanitarno - epidemiologicznych,
- posiadać kwalifikacje z zakresu podstawowych zagadnień higieny,
- odbyć wymagane szkolenia z zakresu bhp,
- znać instrukcję obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w procesie rozbioru.
2. Przystępując do pracy pracownik powinien być wypoczęty, trzeźwy oraz wyposażony w odzież i obuwie robocze, spełniające wymagania określone w odrębnych przepisach.
3. Pracownicy zatrudnieni przy rozbiorze mięsa narażeni są na:
skaleczenia, utratę kończyn (np. ręki) lub ich części, stłuczenia, płaskostopie, żylaki, uszkodzenia mięśniowo-szkieletowe, choroby odzwierzęce.
4. Podwieszone przecinarki ręczne do przepoławiania tusz powinny być wyposażone w przeciwwagi oraz osłony chroniące przed odpryskami kości i mięsa.
5. Noże, piłki, tasaki i topory powinny być zawsze ostre, aby do minimum zmniejszyć wysiłek pracownika i uzyskać równe, gładkie cięcie mięśni.
6. Noże powinny mieć rękojeść karbowaną i zabezpieczenie przed ześlizgnięciem się ręki na ostrze.
7. Noże powinny być noszone przez pracowników w pochwach dla ochrony przed skaleczeniem.
8. Należy systematycznie kontrolować stan linek podtrzymujących piły.
9. Przy rozbiorze i wykrawaniu mięsa w celu uniknięcia upadku pracowników konieczne jest częste uprzątanie resztek tłuszczu, mięsa lub odprysków kości oraz zmywanie posadzek gorącą wodą z dodatkiem detergentu.
10. Między stanowiskami pracy, na których stosowane są narzędzia ręczne, odległość nie może być mniejsza niż 1 m.
11. Oświetlenie stanowiska nie powinno być mniejsze niż 300 lx.
12. Pracownik powinien:
- przygotować stół rozbiorowy i niezbędne narzędzia,
- sprawdzić działanie piły, jej ostrza, osłony i zabezpieczenia,
- poprawnie oświetlić całe stanowisko robocze,
- zapewnić, aby podłoga wokół stanowiska była sucha i równa.
13. Podczas pracy pracownik powinien:
- korzystać z urządzeń sprawnych technicznie, nie uszkodzonych,
- nie rozpraszać uwagi (konieczna jest duża samokontrola pracownika),
- obsługiwać urządzenia zgodnie z instrukcją obsługi,
- obsługiwać urządzenia korzystając z określonych ochron osobistych (np. rękawic z siarki stalowej nierdzewnej lub tworzywa sztucznego, fartucha ochronnego i ochronników słuchu w przypadku przekroczenia dopuszczalnych norm hałasu),
- do pracy przy rozbiorze należy nie dopuszczać osób nie upoważnionych przez kierownictwo.
14. Pracownikowi zabrania się:
- Prowadzenia rozbioru i wykrawania mięsa przy temperaturze wewnątrz mięśni niższej niż 3°C.
- Używania uszkodzonych maszyn i narzędzi,
- Zgarniania resztek mięsa spod taśmy będącej w ruchu.
- Obsługiwania urządzeń rozbiorowych osobom postronnym, nie przygotowanym i nie przeszkolonym.
- Obsługiwania urządzeń bez założonych osłon i zabezpieczeń.
- Zdejmowania fabrycznych osłon ochronnych, zabezpieczeń, tablic informacyjnych czy ostrzegawczych.
- Naprawiania, konserwowania, sprawdzania, regulowania urządzeń podłączonych do źródła zasilania.
- Obsługiwania urządzeń niezgodnie z instrukcją obsługi podaną przez producenta.
- Używania brudnych i zardzewiałych noży.
- Spożywania na stanowisku pracy posiłków i palenia tytoniu.
15. Po zakończeniu pracy pracownik powinien:
- odłączyć urządzenia od źródła zasilania,
- umyć urządzenia wodą i osuszyć,
- oczyścić stół rozbiorowy z resztek mięsa i umyć,
- oczyścić i zmyć posadzkę na stanowisku pracy,
- odzież roboczą impregnowaną i środki ochrony indywidualnej oczyścić i wymyć,
- upewnić się, że pozostawione stanowisko nie stworzy żadnych zagrożeń dla otoczenia.
16. Pracownicy zatrudnieni przy przetwórstwie mięsa nie mogą:
- nosić biżuterii i ręcznych zegarków,
- przystępować do pracy z długimi, polakierowanymi lub naklejonymi paznokciami u rąk.
17. Ubikacje dla pracowników powinny być wyposażone w:
- umywalki z bieżącą zimną i ciepłą wodą,
- płynne środki do mycia rąk, ręczniki jednorazowego użytku lub suszarki,
18. W razie, gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia, pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy, zawiadamiając o tym przełożonego.
19. Każdy zaistniały wypadek przy pracy należy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim wydarzył się wypadek.
20. W razie jakichkolwiek co do bezpiecznego wykonywania pracy należy zwrócić się do przełożonego o ich wyjaśnienie.
liloo_liloo