Tempera1 kalmar,8 krewetek,4 grzyby,zielenina,2 papryki,olejCiasto:100 g mąki,1 jajo,50 ml wodySos:2 łyżki mirinu,4 łyżki sosu sojowego,1 i 1/4 szklanki bulionu z ryby, posiekany szczypiorek, sok z cytryny,sól,starta rzepa,starty imbirPrzygotować sos: ogrzać mirin, wlać sos sojowy i bulion, wrzucić rybę, krótko zagotować i przecedzić. Kalmara oczyścić usuwając długą ość i wszystkie błony, odciąć macki, umyć, przekroić na pół, rozpłaszczyć, pokroić na kawałki 3x8 cm. Rybki sprawić nie odcinając ogona, przekroić na pół pionowo - przez grzbiet do brzucha, wyjąć kręgosłup, umyć. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w paski. Grzyby oczyścić i przekroić wzdłuż z trzonkiem na pół. Jajko wymieszać z wodą, wsypać mąkę i rozmieszać widelcem niezbyt dokładnie. Rozgrzać olej w głębokim naczyniu. Zanurzać kolejne składniki ciasta i smażyć na lekko złoty kolor, wyjmować i przekładać na siatkę do osączenia. Odcedzone składniki potrawy przekładać na indywidualne talerzyki wyłożone bibułą, na każdym położyć części kalmara, grzyby i paprykę, posypać zieleniną. Sos podać oddzielnie do maczania.
m.wisniowska1