Wegorz po tokijsku.doc

(20 KB) Pobierz
Wegorz po tokijsku

Wegorz po tokijsku
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
2 wegorze odfiletowane, ze skora,
2 lyzeczki sosu sojowego,
3 lyzeczki sake,
3 lyzeczki cukru,
1/4 lyzeczki pieprzu lub ostrej papryczki.

1. Wegorze pokroic na kawalki o dlugosci ok. 12 cm (sensownie w stosunku do
ilosci porcji z jednej sztuki), nabic je na rozenki (najlepiej bambusowe).
2. Umiescic je w naczyniu do gotowania na parze, gotowac przed 15-20 min. (jesli rozenki sa bambusowe nalezy w trakcie gotowania pare razy poruszac nimi,
aby mieso nie przywarlo), wyjac je z naczynia, odstawic.
3. Przelozyc na rozen (najlepiej nad weglem drzewnym), piec przez 5-6 min. niezbyt blisko zaru.
4. Wymieszac sos sojowy, wodke i cukier i przy pomocy pedzla smarowac wegorza w
trakcie pieczenia.
5. Usunac rozenki, przelozyc wegorza na goracy ryz.
6. Podawac najlepiej w prostokatnych pudeleczkach lub talerzykach, posypane odrobina pieprzu lub papryczki.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 36.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin