Wegorz po tokijskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.2 wegorze odfiletowane, ze skora,2 lyzeczki sosu sojowego,3 lyzeczki sake,3 lyzeczki cukru,1/4 lyzeczki pieprzu lub ostrej papryczki.1. Wegorze pokroic na kawalki o dlugosci ok. 12 cm (sensownie w stosunku doilosci porcji z jednej sztuki), nabic je na rozenki (najlepiej bambusowe).2. Umiescic je w naczyniu do gotowania na parze, gotowac przed 15-20 min. (jesli rozenki sa bambusowe nalezy w trakcie gotowania pare razy poruszac nimi,aby mieso nie przywarlo), wyjac je z naczynia, odstawic.3. Przelozyc na rozen (najlepiej nad weglem drzewnym), piec przez 5-6 min. niezbyt blisko zaru.4. Wymieszac sos sojowy, wodke i cukier i przy pomocy pedzla smarowac wegorza wtrakcie pieczenia.5. Usunac rozenki, przelozyc wegorza na goracy ryz.6. Podawac najlepiej w prostokatnych pudeleczkach lub talerzykach, posypane odrobina pieprzu lub papryczki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 36.
m.wisniowska1