750 g ugotowanego bobu
2 łyżki masła
100 g przerośniętego, wędzonego boczku,
2 cebule
1/16 l białego wina
4 łyżki octu
200 g gęstej śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cząbru,
sól, pieprz, szczypta cukru, pęczek szczypiorku
Bób dokładnie osączyć. Na patelni rozgrzać masło i wysmażyć na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją smażąc razem z boczkiem.
Podlać białym winem, następnie wymieszać z octem, śmietaną i koncentratem pomidorowym.
Do sosu na patelni włożyć bób i raz zagotować. Doprawić do smaku cząbrem, solą pieprzem i cukrem, odstawić z ognia i ostudzić. Posypać świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
tunia-85