bób w sałatce.doc

(19 KB) Pobierz
Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

750 g ugotowanego bobu

2 łyżki masła

100 g przerośniętego, wędzonego boczku,

2 cebule

1/16 l białego wina

4 łyżki octu

200 g gęstej śmietany

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cząbru,

sól, pieprz, szczypta cukru, pęczek szczypiorku

 

Bób dokładnie osączyć. Na patelni rozgrzać masło i wysmażyć na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. Dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją smażąc razem z boczkiem.

Podlać białym winem, następnie wymieszać z octem, śmietaną i koncentratem pomidorowym.

Do sosu na patelni włożyć bób i raz zagotować. Doprawić do smaku cząbrem, solą pieprzem i cukrem, odstawić z ognia i ostudzić. Posypać świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin