SALATKA Z BAKLAZANOW Z BAZYLIĄ.doc

(20 KB) Pobierz
SALATKA Z BAKLAZANOW Z BAZYLIĄ

SALATKA Z BAKLAZANOW Z BAZYLIĄ

3 średniej wielkości bakłażany, pokrojone w kostkę (bez obierania)
3/4 szklanki oliwy
1 łyżka gruboziarnistej soli
4 ząbki czosnku, zgniecione
2 duże cebule, pokrojone na polowe i w cienkie plasterki
pieprz do smaku
1 szklanka grubo posiekanej bazylii
sok z 2 cytryn

Nagrzewamy piekarnik. W naczyniu do zapiekania wyłożonym folia aluminiowa układamy pokrojony bakłażan, polewamy polowa oliwy, dodajemy zgnieciony czosnek i posypujemy
solą. Zapiekamy przez około 35 minut, tak, żeby bakłażan zmiękł, ale się nie rozpadł.. Schłodzonego bakłażana przekładamy następnie do dużej miski. Na dużej patelni rozgrzewamy pozostała cześć oliwy. Wrzucamy cebule i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Cebule dodajemy do bakłażana. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy posiekane listki bazylii i sok z cytryny. Dobrze mieszamy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin