SAŁATKA RYŻOWO-FASOLKOWA 15 dag ciemnego ryżu,
1 cebula,
15 dag zielonej fasolki,
1 łyżka oleju słonecznikowego;
składniki na sos:
2 łyżki oleju słonecznikowego,
sok z połowy cytryny,
sól, pieprz. Wykonanie: Podsmażyć na patelni cebulkę na oleju, dodać surowy ryż i 3 minuty trzymać jeszcze na ogniu. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą w ilości około dwóch szklanek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 30 minut. Ugotować krótko, bo około 10 minut zieloną fasolkę, tak aby była lekko twarda. Przygotować sos: w naczyniu wymieszać olej z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać sos z ugotowanym ryżem i z fasolką.
tunia-85