Tort pięknej Heleny
Składniki:
Biszkopt:3 jajka3 czubate łyżki mąki3 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki kakaoKrem:1 budyń śmietankowy 40dag300ml mleka500g serka śmietankowego5 łyżek cukru pudru[3 łyżki do budyniu , 2 łyżki do kremu]500g gruszek250ml wody 20g cukrusok ½ cytrynyPolewa czekoladowa
Wykonanie:
Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, cukier waniliowy. I ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 24cm. i upiec.Masa serowo-budyniowaWymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń. Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając . Ugotować budyń Przykryć folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z twarogiem i cukrem pudrem.Gruszki obrać, poćwiartować wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować wodę ,sok z cytryny i cukier. W tak przygotowanym syropie dusić gruszki przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą ostudzić. Wykonanie:Na zimny biszkopt w tortownicy ,poukładać gruszki ,nałożyć masę serowo-budyniową.Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierz tortu polewą czekoladową, gruszkami .
tunia-85