Diabelskie ciasto.doc

(444 KB) Pobierz
Diabelskie ciasto

Diabelskie ciasto

 

Składniki:

 

3/4 szklanki kakao
* 1 1/2 szklanki wrzącej wody
* 340 g miękkiego Kasi
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 2 szklanki cukru pudru
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki ubitej tłustej śmietany

Krem czekoladowy

* 225 g miękkiego Kasi
* 1 całe jajko
* 2 żółtka
* 1 szklanka przesianego cukru pudru
* 1 szklanka roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

 

* 1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać.
* Odstawić do wystygnięcia.
* Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka.
* Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.
* 2. Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól.
* Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.
* 3. Podzielić ciasto na trzy części.
* Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm.
* Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
* Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.
* 4. Przygotować krem, wkładając do miski masło i ucierając je na puszystą masę.
* Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.
* Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.
* Połączyć ciasta, przekładając je bitą śmietaną.
* Wierzch i brzegi pokryć kremem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin