Diabelskie ciasto
Składniki:
3/4 szklanki kakao* 1 1/2 szklanki wrzącej wody* 340 g miękkiego Kasi* 1 łyżeczka esencji waniliowej* 2 szklanki cukru pudru* 4 jajka* 2 szklanki mąki* 3 łyżki mąki kukurydzianej* 1 łyżeczka sody* 1 łyżeczka soli* 1/2 szklanki ubitej tłustej śmietanyKrem czekoladowy* 225 g miękkiego Kasi* 1 całe jajko* 2 żółtka* 1 szklanka przesianego cukru pudru* 1 szklanka roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
* 1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać.* Odstawić do wystygnięcia.* Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.* Stopniowo dodawać cukier, ciągle ucierając, aż masa będzie gładka.* Dodawać po jednym jajku, dokładnie mieszając.* 2. Przesiać mąkę i mąkę kukurydzianą do miski, dodać sodę i sól.* Dodawać na przemian mieszankę mączną i kakaową do mieszanki jajecznej, ucierając.* 3. Podzielić ciasto na trzy części.* Umieścić je na natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia okrągłych blachach o średnicy 22 cm.* Piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).* Zostawić ciasta w blachach na 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do ostygnięcia.* 4. Przygotować krem, wkładając do miski masło i ucierając je na puszystą masę.* Wmieszać jajko, żółtka i cukier puder.* Dodać czekoladę i ucierać do uzyskania gęstej, kremowej masy.* Połączyć ciasta, przekładając je bitą śmietaną.* Wierzch i brzegi pokryć kremem.
tunia-85