Niedzielny tort
Składniki:
- 15 dkg cukru
- 15 dkg masła
- 30 dkg wiśni
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 20 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 5 łyżeczek żelatyny (instant)
- 2 łyżeczki śmietany (fiksu)
- 40 dkg tłustego twarogu
- 40 dkg śmietany
- 3 łyżki cukru
Dekoracja:
- 5 dkg białej czekolady
- 2 wiśniowe galaretki
Wykonanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Zbić jajka, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć na gładko, przełożyć do natłuszczonej i opruszonej mąką tortownicę. Wiśnie umyć, wydrolować, dobrze osączyć, wyłożyć na ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną fiksen. 4 łyżki śmietany połączyć z żelatyną. Następnie dodać ją do reszty śmietany i dobrze wymieszać. Dodać zmielony twaróg, utrzeć. Masę włożyć na wystudzone ciasto, delikatnie wyrównać. Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić na jedną godzinę do lodówki. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, galaretki wiśniowe przygotować zgodnie przepisu na opakowaniach. Na tort wylać tężejącą galaretkę, potem czekoladę, rozsmarować ja dekoracyjnie wykałaczką. Tort chłodzić jeszcze jedną godzinę.
Babka
- 5 jajek
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody mineralnej (gazowanej)
- 1 szklanka oleju
Po ubiciu podzielić na dwie równe części. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki , a do drugiego 3 łyżki kakao gorzkie.
- 4 jajka
- 12 dkg orzechów zmielonych
- ¾ szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać, dodać resztę składników i wymieszać dokładnie.
Faworki
- 25 dkg mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka spirytusu
Z mąki, żółtek, śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na jedną godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Rondelkiem wykrawać paski o długości 10 cm. Faworki wkładać do nagrzanego oleju, na koniec posypać cukrem pudrem.
Składniki;
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać, wlać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni około 30 – 40 minut.
Vuzetka
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 1 szklanka cukru
- ½ masła roślinnego
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 masło roślinne
- 7 łyżeczek cukru pudru
- 1 serek waniliowy (nie słodki)
Polewa:
- 2 łyżki masła (bez oleju)
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 10 łyżek cukru pudru
Umyć jajka, oddzielić białka i ubić z nich pianę na sztywno. Rozpuścić ½ kostki masła roślinnego. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz ubitej piany, wymieszać mikserem. Następnie dodać pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej formy, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 – 200 stopni około 45 minut. Masło roślinne utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, pod koniec dodać serek waniliowy. Gdy ciasto przestygnie, przekroić je, przełożyć kremem, polać wcześniej przyrządzoną polewą.
Biszkopt orzechowy
- 4 łyżki orzechów zmielonych
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru kryształu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Składniki włożyć do jednego naczynia, dokładnie wymieszać i całość zagotować.
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni około 30 – 40 minut.
Placek kruchy
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- ¾ kostki margaryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie;
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach, dodać do mąki. Dokładnie wymieszać składniki. Żółtka cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Wyłożyć równo na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 –30 minut.
- 1 opakowanie wafli
- ½ szklanka mleka
- 25 dkg masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- aromat waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku
- 15 dkg orzechów
Masło oraz cukier rozpuścić z podgrzanym mlekiem, zdjąć z ognia. Mieszając, wsypać kakao, mleko w proszku, cukier waniliowy i aromat waniliowy. Bardzo dokładnie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać posiekane orzechy. Ciepłą masą posmarować wafle. Złożyć wafle jak tort i dobrze docisnąć deseczkami. Tort waflowy schłodzić w lodówce i następnego dnia pokroić na małe romby.
Bananowiec z galaretką agrestową
- spód biszkoptowy
- 1 kg bananów
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 białka
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
...
grzes1304