Przepisy na ciasta.doc

(49 KB) Pobierz

Niedzielny tort

 

Składniki:

-          15 dkg cukru

-          15 dkg masła

-          30 dkg wiśni

-          1 opakowanie cukru waniliowego

-          3 jajka

-          20 dkg mąki

-          2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

-          5 łyżeczek żelatyny (instant)

-          2 łyżeczki śmietany (fiksu)

-          40 dkg tłustego twarogu

-          40 dkg śmietany

-          3 łyżki cukru

-          1 opakowanie cukru waniliowego

 

Dekoracja:

-          5 dkg białej czekolady

-          2 wiśniowe galaretki

 

Wykonanie:

Masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Zbić jajka, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć na gładko, przełożyć do natłuszczonej i opruszonej  mąką tortownicę. Wiśnie umyć, wydrolować, dobrze osączyć, wyłożyć na ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną fiksen. 4 łyżki śmietany połączyć z żelatyną. Następnie dodać ją do reszty śmietany i dobrze wymieszać. Dodać zmielony twaróg, utrzeć. Masę włożyć na wystudzone ciasto, delikatnie wyrównać. Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić na jedną godzinę do lodówki. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, galaretki wiśniowe przygotować zgodnie przepisu na opakowaniach. Na tort wylać tężejącą galaretkę, potem czekoladę, rozsmarować ja dekoracyjnie wykałaczką. Tort chłodzić jeszcze jedną godzinę.  

 

 

 

 

 

 

 

             


Babka

 

Składniki:

-          5 jajek

-          1 ½ szklanki cukru

-          2 ½ szklanki mąki

-          3 łyżeczki proszku do pieczenia

-          1 szklanka wody mineralnej (gazowanej)

-          1 szklanka oleju

 

Wykonanie:

Po ubiciu podzielić na dwie równe części. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki , a do drugiego 3 łyżki kakao gorzkie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masa orzechowa

 

Składniki:

-          4 jajka

-          12 dkg orzechów zmielonych

-          ¾ szklanki cukru kryształu

-          1 łyżka bułki tartej

-          1 łyżka kakao

-          1 łyżka mąki pszennej

-          1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać, dodać resztę składników i wymieszać dokładnie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faworki

 

Składniki:

-          25 dkg mąki

-          5 żółtek

-          2 łyżki gęstej śmietany

-          1 łyżka masła

-          2 łyżki cukru

-          1 cukier waniliowy

-          1 łyżeczka spirytusu

 

Wykonanie:

Z mąki, żółtek, śmietany, posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na jedną godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Rondelkiem wykrawać paski o długości 10 cm. Faworki wkładać do nagrzanego oleju, na koniec posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biszkopt ciemny

 

Składniki;

-          6 jajek

-          1 szklanka cukru kryształu

-          1 łyżka proszku do pieczenia

-          ¾ szklanki mąki pszennej

-          2-3 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać, wlać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni około 30 – 40 minut.


 

Vuzetka

 

Składniki:

-          2 jajka

-          2 łyżki kakao

-          2 łyżki powidła śliwkowego

-          1 szklanka cukru

-          ½ masła roślinnego

-          2 szklanki mąki

-          1 szklanka mleka

-          2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Krem:

-          1 masło roślinne

-          1 cukier waniliowy

-          7 łyżeczek cukru pudru

-          1 serek waniliowy (nie słodki)

 

Polewa:

-          2 łyżki masła (bez oleju)

-          4 łyżki kakao

-          4 łyżki mleka

-          10 łyżek cukru pudru

 

Wykonanie:

Umyć jajka, oddzielić białka i ubić z nich pianę na sztywno. Rozpuścić ½ kostki masła roślinnego. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz ubitej piany, wymieszać mikserem. Następnie dodać pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej formy, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 – 200 stopni około 45 minut. Masło roślinne utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, pod koniec dodać serek waniliowy. Gdy ciasto przestygnie, przekroić  je, przełożyć kremem, polać wcześniej przyrządzoną polewą.

 

 


Biszkopt orzechowy

 

Składniki:

-          4 jajka

-          4 łyżki orzechów zmielonych

-          3 łyżki bułki tartej

-          4 łyżki cukru kryształu

-          1 łyżka mąki pszennej

-          ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

 

 

Polewa kakaowa

 

Składniki:

-          1 kostka margaryny

-          1 szklanka cukru

-          3 łyżki wody

-          3 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Składniki włożyć do jednego naczynia, dokładnie wymieszać i całość zagotować.

 

 

Biszkopt jasny

 

Składniki:

-          6 jajek

-          1 szklanka cukru kryształu

-          1 szklanka mąki

-          1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni około 30 – 40 minut.

 

 

 


Placek kruchy

 

Składniki:

-          4 szklanki mąki

-          3 żółtka

-          ¾ kostki margaryny

-          1 szklanka cukru

-          3 łyżki kwaśnej śmietany

-          1 cukier waniliowy

-          2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie;

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach, dodać do mąki. Dokładnie wymieszać składniki. Żółtka cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Wyłożyć równo na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 –30 minut.

 

 

Wafel kakao z orzechami

 

Składniki:

-          1 opakowanie wafli

-          ½ szklanka mleka

-          25 dkg masła

-          1 ½ szklanki cukru

-          1 łyżeczka cukru waniliowego

-          aromat waniliowy

-          2 szklanki mleka w proszku

-          2 łyżki kakao

-          15 dkg orzechów

 

Wykonanie:

Masło oraz cukier rozpuścić z podgrzanym mlekiem, zdjąć z ognia. Mieszając, wsypać kakao, mleko w proszku, cukier waniliowy i aromat waniliowy. Bardzo dokładnie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodać posiekane orzechy. Ciepłą masą posmarować wafle. Złożyć wafle jak tort i dobrze docisnąć deseczkami. Tort waflowy schłodzić w lodówce i następnego dnia pokroić na małe romby.

 

 

 

 

 

 

 


Bananowiec z galaretką agrestową

 

Składniki:

-          spód biszkoptowy

-          25 dkg masła

-          1 kg bananów

-          2 opakowania galaretki agrestowej

-          1 puszka brzoskwiń

-          4 białka

-          2 opakowania galaretki wiśniowej

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin