Jak Rośnie Herbata.pdf
(
130 KB
)
Pobierz
Jak Rośnie Herbata?
Herbata (
Thea sinesis)
jest wiecznie zieloną rośliną z rodziny kamelii.
Botanicy wyodrębniają zazwyczaj trzy ściśle spokrewnione odmiany-
herbatę z Chin, Assamu i Kambodży – wszystkie trzy używane są do
produkcji handlowej.
Krzak chiński osiąga maksymalną wysokość 3-4,5 metra i najlepiej
rośnie w Chinach, Tybecie oraz Japonii. Wytrzymuje bardzo niskie
temperatury i produkuje pięciocentymetrowe liście nawet przez okres
stu lat.
Krzak Assamu jest raczej uważane za drzewo niż krzew i może
osiągnąć 15-18 metrów wysokości, rodząc liście długości 15-30
centymetrów. Rośnie bujnie w klimacie tropikalnym i produkuje liście
przez ok. czterdzieści lat.
Trzecia odmiana z Kambodży jest także drzewem, które osiąga ok.
4,5 metra wysokości i służy głównie do produkcji krzyżówek.
Niegdyś rośliny herbaciane rozmnażano najczęściej z nasion,
natomiast dzisiejsze zasoby produkowane są w coraz większej mierze
metodą rozkrzewiania wegetatywnego i z liści za pomocą klonowania.
Młode sadzonki rosną w szkółce herbacianej, a następnie przesadza
się je na plantacje po około 6 miesiącach, kiedy ich wzrost sięga już
15-18 centymetrów.
Młodym krzakom przydziela się do ekspansji przestrzeń o
powierzchni ok.
5 m
2
i pozwala się im rosnąć bez zrywania liści i bez podcinania przez
jakieś 2 lata. Przez ten czas osiągają one wysokość 1,5-2 metrów.
Wówczas przycina się je do wysokości około 30 cm, pozwala nieco
wyrosnąć i następnie przycina co tydzień.
Zrywanie “komercyjne” rozpoczyna się po 3-5 latach, zależnie od
wysokości i warunków glebowych i klimatycznych.
W niektórych częściach świata rośliny herbaciane wzrastają przez
cały rok, w innych można wyróżnić zimowy okres wegetacji utajonej
i okres rozrostu. Liście zrywane są w momencie, kiedy roślina
wypuszcza młode – czyli “flesze”. W krajach gdzie panują wysokie
temperatury, rośliny produkują wiele fleszy, w chłodniejszym
1
klimacie sezon fleszy jest krótszy, i tym samym jest ich znacznie
mniej. Liście z wczesnych fleszy są bardzo poszukiwane, niemniej
jednak w opinii fachowców najlepsze herbaty pochodzą z drugiego
zbioru fleszy. Na herbaty najwyższej jakości zbieracze zrywają z
każdego młodego pędu po dwa listki oraz pączek. Odrywa się je
“odszczypuje” jednym zręcznym ruchem skierowanego ku dołowi
kciukiem, a następnie umieszcza się w torbach lub koszach
niesionych przez każdego zbieracza. Zbiór, czyli zrywanie listków
herbaty, wymaga dużej precyzji oraz sprawności rąk, toteż pracę tę
wykonują głównie kobiety.
Obróbka Herbaty
Kiedyś sądzono, że herbaty zielona i czarna produkowane są z dwóch
różnych roślin, tymczasem jedyna różnica polega na odmiennych
metodach obróbki, dzięki którym wyodrębniamy sześć podstawowych
typów herbaty: biała, zielona, Oolong,, czarna, aromatyzowana i
prasowana – oraz wiele rozmaitych odmian w ramach każdej
kategorii, co daje globalną liczbę ponad 3000 herbat z całego oświata.
2
3
Plik z chomika:
Rafael1979
Inne pliki z tego folderu:
Specjalna herbata z lodami(1).doc
(27 KB)
Podstawowy przepis na herbatę z lodem(1).doc
(27 KB)
Herbatka z bazylii.jpg
(174 KB)
Herbata ze świeżym ananasem(1).doc
(27 KB)
Herbata z miętą i lodem(1).doc
(27 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kawa
Napoje alkoholowe
Napoje bezalkoholowe
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin