Cukinia gotowana (60 kcal)
• 50 dag młodej cukinii• 4 małe pomidory• łyżka oleju• 2 łyżki posiekanej zieleniny• majonez• kwasek cytrynowy• cukier• pieprz• sólCukinię starannie umyć i w całości zalać osolonym wrzątkiem. Gotować około 10 min. Odcedzić i, gdy nieco ostygnie, pokroić w grubą kostkę. Olej wymieszać z posiekaną zieleniną, przyprawić solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Polać wyłożoną na półmisek cukinię, obłożyć małymi pomidorami, które należy uprzednio ponacinać na krzyż, posypać solą i odrobiną pieprzu oraz ozdobić majonezem.
Tarator (65 kcal)
• 60 dag świeżych ogórków• 3 jogurty naturalne (po 200 ml)• ćwierć szklanki oleju• średnia główka czosnku• mielone orzechy• koperek• pieprz• sólCzosnek roztarty z solą przełożyć do większego naczynia i, ciągle mieszając, wlewać cienkim strumieniem olej. Ogórki umyć i pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i włożyć do miski z olejem. Następnie wlać jogurt, wymieszać, dodać drobno pokrojony koperek i 2 szklanki przegotowanej wody. Zostawić do schłodzenia. Już na talerzu posypać zupę zmielonymi orzechami.
Peperonata na sposób francuski (65 kcal)
• 4-6 strąków papryki• 5 pomidorów• 6 jaj• 2 cebule• 2 ząbki czosnku• 3 łyżki oliwy• koperek• sól• pieprzPaprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć z niej skórkę, wyjąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Do rondla z rozgrzaną oliwą włożyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę w plasterkach, całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem po dodaniu niewielkiej ilości wody. Gdy cebula się zeszkli, wyjąć czosnek i włożyć pomidory. Dusić bez przykrycia do chwili, aż odparuje sok z pomidorów, następnie wsypać przyprawy i pozostawić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do miseczki wybić jaja, starannie rozmącić widelcem, wlać do garnka z warzywami i mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Gotową potrawę posypać posiekanym koperkiem.
Surówka wiosenna z ogórkiem (66 kcal)
Składniki dla 4 osób• średni ogórek• pęczek rzodkiewek• 2-3 nieduże marchewki• sałataOgórek, rzodkiewki, marchewki i sałatę opłukać. Z ogórka dekoracyjnie skroić paski skórki. Marchewki obrać, umyć. W rondlu zagotować szklankę wody, wrzucić marchewki, zblanszować, osączyć, pokroić na cienkie plasterki. Ogórek i rzodkiewki także pokroić na cieniutkie plasterki, sałatę w paseczki. Warzywa ułożyć na półmisku. Sos jogurtowo-sojowy podawać w dzbanuszku lub sosjerce, polewać nim porcję surówki.
Koktajl malinowo-gruszkowy (70 kcal)
• 200 g malin• 100 ml nektaru gruszkowego• 200 ml łagodnego odtłuszczonego kefiru• 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnejDo dekoracji:• trawa cytrynowa (można dostać w sklepach z żywnością orientalną)• malinyMaliny przebrać, przełożyć do malaksera. Dodać nektar gruszkowy, kefir i wodę mineralną, zmiksować na najwyższych obrotach. Napój schłodzić w lodówce, wlać do szklaneczek. Udekorować trawą cytrynową i malinami.
Sałatka Giuseppe (70 kcal)
• 2 bakłażany• po strąku czerwonej i zielonej papryki• duża cebula• 4 twarde mięsiste pomidory• 4-5 ząbków czosnku• po 2 łyżki posiekanej rzeżuchy i natki pietruszki• olejSos:• 4 łyżki oliwy• 2 łyżki soku z cytryny• łyżeczka przecieru pomidorowego• 10 wydrylowanych zielonych oliwek• szczypta cukru• pieprz• sólW rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać dwa roztarte ząbki czosnku i chwilę smażyć, po czym włożyć bakłażany przekrojone wzdłuż na pół, zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem około 12 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić, obrać, pokroić w półplasterki, połączyć z pokrojoną w paseczki papryką, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulą. Przygotować sos: dwie łyżki wody, w której gotowały się bakłażany, wymieszać dokładnie z oliwą, sokiem z cytryny, roztartym z solą, czosnkiem, pieprzem, cukrem i przecierem pomidorowym oraz pokrojonymi w paseczki oliwkami. Polać nim sałatkę, delikatnie wymieszać, przykryć, wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać rzeżuchą i natką.
AnnabellePe