do 70kcal.docx

(13 KB) Pobierz

Cukinia gotowana (60 kcal)

• 50 dag młodej cukinii
• 4 małe pomidory
• łyżka oleju
• 2 łyżki posiekanej zieleniny
• majonez
• kwasek cytrynowy
• cukier
• pieprz
• sól

Cukinię starannie umyć i w całości zalać osolonym wrzątkiem. Gotować około 10 min. Odcedzić i, gdy nieco ostygnie, pokroić w grubą kostkę. Olej wymieszać z posiekaną zieleniną, przyprawić solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Polać wyłożoną na półmisek cukinię, obłożyć małymi pomidorami, które należy uprzednio ponacinać na krzyż, posypać solą i odrobiną pieprzu oraz ozdobić majonezem.

 

Tarator (65 kcal)

• 60 dag świeżych ogórków
• 3 jogurty naturalne (po 200 ml)
• ćwierć szklanki oleju
• średnia główka czosnku
• mielone orzechy
• koperek
• pieprz
• sól

Czosnek roztarty z solą przełożyć do większego naczynia i, ciągle mieszając, wlewać cienkim strumieniem olej. Ogórki umyć i pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i włożyć do miski z olejem. Następnie wlać jogurt, wymieszać, dodać drobno pokrojony koperek i 2 szklanki przegotowanej wody. Zostawić do schłodzenia. Już na talerzu posypać zupę zmielonymi orzechami.

Peperonata na sposób francuski (65 kcal)

• 4-6 strąków papryki
• 5 pomidorów
• 6 jaj
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy
• koperek
• sól
• pieprz

Paprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć z niej skórkę, wyjąć pestki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Do rondla z rozgrzaną oliwą włożyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, cebulę w plasterkach, całe ząbki czosnku i dusić pod przykryciem po dodaniu niewielkiej ilości wody. Gdy cebula się zeszkli, wyjąć czosnek i włożyć pomidory. Dusić bez przykrycia do chwili, aż odparuje sok z pomidorów, następnie wsypać przyprawy i pozostawić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Do miseczki wybić jaja, starannie rozmącić widelcem, wlać do garnka z warzywami i mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Gotową potrawę posypać posiekanym koperkiem.

Surówka wiosenna z ogórkiem (66 kcal)

Składniki dla 4 osób
• średni ogórek
• pęczek rzodkiewek
• 2-3 nieduże marchewki
• sałata

Ogórek, rzodkiewki, marchewki i sałatę opłukać. Z ogórka dekoracyjnie skroić paski skórki. Marchewki obrać, umyć. W rondlu zagotować szklankę wody, wrzucić marchewki, zblanszować, osączyć, pokroić na cienkie plasterki. Ogórek i rzodkiewki także pokroić na cieniutkie plasterki, sałatę w paseczki. Warzywa ułożyć na półmisku. Sos jogurtowo-sojowy podawać w dzbanuszku lub sosjerce, polewać nim porcję surówki.

Koktajl malinowo-gruszkowy (70 kcal)

• 200 g malin
• 100 ml nektaru gruszkowego
• 200 ml łagodnego odtłuszczonego kefiru
• 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
Do dekoracji:
• trawa cytrynowa (można dostać w sklepach z żywnością orientalną)
• maliny

Maliny przebrać, przełożyć do malaksera. Dodać nektar gruszkowy, kefir i wodę mineralną, zmiksować na najwyższych obrotach. Napój schłodzić w lodówce, wlać do szklaneczek. Udekorować trawą cytrynową i malinami.


 

Sałatka Giuseppe (70 kcal)

• 2 bakłażany
• po strąku czerwonej i zielonej papryki
• duża cebula
• 4 twarde mięsiste pomidory
• 4-5 ząbków czosnku
• po 2 łyżki posiekanej rzeżuchy i natki pietruszki
• olej
Sos:
• 4 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżeczka przecieru pomidorowego
• 10 wydrylowanych zielonych oliwek
• szczypta cukru
• pieprz
• sól

W rondlu rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać dwa roztarte ząbki czosnku i chwilę smażyć, po czym włożyć bakłażany przekrojone wzdłuż na pół, zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem około 12 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić, obrać, pokroić w półplasterki, połączyć z pokrojoną w paseczki papryką, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami i pokrojoną w cienkie półplasterki cebulą. Przygotować sos: dwie łyżki wody, w której gotowały się bakłażany, wymieszać dokładnie z oliwą, sokiem z cytryny, roztartym z solą, czosnkiem, pieprzem, cukrem i przecierem pomidorowym oraz pokrojonymi w paseczki oliwkami. Polać nim sałatkę, delikatnie wymieszać, przykryć, wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać rzeżuchą i natką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin