NALEWKI.doc

(50 KB) Pobierz
NALEWKI

NALEWKI

 

Ajerkoniak Danusi Szadkowskiej

1/2 l - 1 l szklanki spirytusu
2 szklanki cukru
8 żółtek + szczypta soli, aby kolor był intesywniejszy
2 cukry waniliowe
2 szklanki mleka

Mleko przegotować, wsypać cukier, rozpuścić i ostudzić.
Do zmieszanych żółtek z cukrem waniliowym powoli wlać (zimne!) mleko.
Przecedzić i zlać do pojemnika.
Dodać powoli szklankę spirytusu i laskę wanilii.

 

Cytrynówka Danusi Szadkowskiej

1/2 l - 1 l 40% wódki czystej
1 cytryna
20 ziarenek kawy
1/2 szklanki cukru

Ponacinać cytrynę i powtykać do nacięć ziarenka kawy.
Zalać wódką.
Odstawić na dwa tygodnie aż nabierze koloru.
Można zalać jeszcze raz.

 

Jałowcówka

35 suszonych lub 70 świeżych owoców jałowca
2 łyżeczki cukru
1 l czystej wódki

Owoce opłukać, osączyć, włożyć do butli, dodać cukier i zalać wódką.
Butlę zatkać i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2 - 3 dni wstrząsać butlę).
Następnie zlać płyn znad owoców do czystej butelki odstawić do sklarowania.
Po 2 tygodniach nalewkę delikatnie zlać znad osadu gumową rurką.
Osad przesączyć przez lejek z watą i połączyć z nalewką.
Jałowcówkę można pić od razu, ale lepsza jest pa 3 miesiącach.

 

Koniak domowy

20 dag suszonych śliwek bez pestek
wódka (50%)

Do gąsiorka wrzucić śliwki bez pestek, zalać wódką, szczelnie zakorkować i zostawić na cztery tygodnie, po czym zlać wódkę, przefiltrować, porozlewać do butelek, starannie je zakręcić, wynieść w chłodne, suche miejsce na co najmniej rok.
Po tym czasie wódka będzie smakować jak prawdziwy koniak.

 

Likier orzechowy

litr spirytusu
1/2 kg zielonych włoskich orzechów
kawałek cynamonu
10 goździków

Do gąsiorka wlać litr spirytusu i szklankę przegotowanej ostudzonej wody, włożyć pół kilograma pokrojonych na ćwiartki zielonych włoskich orzechów, trzy gorzkie migdały oraz kawałek cynamonu i 10 goździków.
Gąsiorek szczelnie zakorkować i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 tygodnie (codziennie nim potrząsać).
Następnie nalewke zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę.
Pół kilograma cukru zalać szklanką wody i zagotować.
Do gorącego syropu wlać ostrożnie orzechową nalewkę, dokładnie wymieszać, porozlewać do butelek.
W ciemnym i chłodnym miejscu przechowywać przez co najmniej rok.
Likier ma piękny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny.

 

Miodówka

2 szklanki miodu
suszona skórka z 1/4 pomarańczy
2 czubate łyżki mielonej kawy
1/2 łyżeczki do kawy startej gałki muszkatołowej
1 l spirytusu 96-procentowego
1 szklanka rumu

Miód lekko zrumienić w rondlu, wlać 1 szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczową i zagotować.
Następnie miód zszumować, zdjąć z ognia i przestudzić.
Kawę zmieszać z gałką muszkatołową, zalać 1 szklanką wrzątku, nakryć spodkiem i parzyć 5 minut.
Do miodu wlać przecedzoną kawę, spirytus i rum, wymieszać i przelać do butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić na 6 tygodni.
Następnie zlać płyn znad osadu, osad przefiltrować resztę płynu połączyć z poprzednio zlaną nalewką.
Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.

 

 

Nalewka staropolska

5 kromek żytniego chleba razowego
3 łyżeczki rodzynek
3 łyżeczki świeżych pączków brzozowych
10 goździków
1 kawałek cynamonu (2 cm)
2/3 szklanki miodu
1 szklanka jasnego piwa albo porteru
5 szklanek żytniówki

Chleb pokroić w kostkę i ususzyć, rumieniąc, w piekarniku.
Pączki brzozowe i rodzynki umyć.
Do słoja wrzucić zrumienione (nie przypieczone) grzanki, pączki brzozowe, rodzynki i przyprawy korzenne, zalać żytniówką, zamknąć słój i pozostawić na 2 tygodnie (codziennie wstrząsać).
Następnie nalewkę przefiltrować.
Piwo mocno zagrzać, rozpuścić w nim miód i nieco ostudzić.
Do ciepłego płynu wlać nalewkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu co najmniej na 3 miesiące.

 

Nalewka śliwkowa

1 kg dojrzałych węgierek
1 kg cukru
1 l spirytusu 70-procentowego
0,75 l czystej wódki

Owoce umyć, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki, włożyć do gąsiorka, zalać wódką oraz spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni.
Cukier rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wlać do gąsiorka, wymieszać i pozostawić na 2 - 3 dni.
Potem nalewkę zlać i sklarować.
Odstawić co najmniej na 4 miesiące.

 

 

 

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

50 baldachów kwiatów czarnego bzu
4 cytryny (40 dag) lub 2 cytryny (20 dag) i 3 limety (20 dag)
70 dag cukru
1 l spirytusu 96-procentowego
1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla

Z cukru oraz 1 l wody ugotować syrop i odstawić do przestygnięcia.
Dwie cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą, pokroić w plasterki i oczyścić z pestek.
Do wyparzonego słoja włożyć kwiaty czarnego bzu, przekładając plasterkami cytryny, zalać syropem, następnie przykryć słój pergaminem i postawić w nasłonecznionym miejscu na 10 dni.
Co jakiś czas sprawdzać, czy sok nie fermentuje i ewentualnie przemieszać zawartość słoja wyparzoną, łyżką.
Sok z kwiatów czarnego bzu zlać do garnka przez sito wyłożone gazą, połączyć ze spirytusem, wymieszać i dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn albo limet.
Nalewkę przelać do dwóch litrowych butelek, dodać każdej po 1/2 łyżeczki arcydzięgla odstawić na 4 tygodnie (co 3 - 4 dni wstrząsając butelką).
Następnie pozostawić nalewkę na 2 tygodnie aby się sklarowała, a później zlać ją znad osadu, osad przefiltrować połączyć z nalewką.
Można ją pić od razu, ale jest znacznie lepsza, jeśli postoi 4 tygodnie.

 

Nalewka z lipy

2 szklanki płynnego miodu lipowego
2 szklanki i 50 ml spirytusu 96-procentowego
2 goździki
1 1/2 szklanki kwiatów lipy
1 limeta (7 dag)
1/2 cytryny (5 dag)

Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotować miodówkę: zagotować 2 szklanki wody z goździkami, wodę przestudzić, dodać miód, dobrze wymieszać, wlać 2 szklanki spirytusu, ponownie wymieszać, przelać do słoja, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie (wstrząsać słojem co 3 - 4 dni).
Następnie dodać kwiaty lipy i odstawić nalewkę na 2 tygodonie w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i przelać do butelki.
Limetę wyszorować namydloną szczoteczką i opłukać gorącą wodą.
Z połowy owocu ściąć cienko skórkę (bez albedo) w małym słoiczku zalać 50 ml spirytusu.
Zostawić na 2 dni.
2 łyżeczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wlać do nalewki wraz z przesączonym przez gazę sokiem z całej limety i 1/2 cytryny, dobrze wymieszać i odstawić na 3 tygodnie do sklarowania.
Następnie zlać nalewkę znad osadu, osad przesączyć przez bibułę filtracyjną i połączyć z nalewką.
Nalewka powinna dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 6 miesięcy.

 

 

Porterówka

2 butelki porteru (po 0,33 l)
0,75 l spirytusu 96-procentowego
0,25 l wódki 40-procentowej
50 dag cukru
7,5 dag miodu
30 ml zaprawy korzennej

200 ml spirytusu 60-procentowego
2 laski wanilii
4 dag rodzynek
1 kawałek cynamonu (1 - 2 cm)
5 goździków
1/4 gałki muszkatołowej

Do dużego emaliowanego garnka wlać butelkę porteru, podgrzać do temperatury około 80ºC, dodać cukier oraz miód i mieszając, doprowadzić do wrzenia. (Uwaga! Wytwarza się bardzo dużo piany).
Gotować kilka minut, zbierając szumowiny i pianę.
Garnek zdjąć z ognia, wlać drugą butelkę porteru i zaprawę, a następnie mieszając, powoli wlewać spirytus i wódkę.
Nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
Można ją pić zaraz po przyrządzeniu.

Cynamon, gałkę i goździki utłuc w moździerzu.
Rodzynki opłukać i osączyć.
Wanilię oraz rodzynki posiekać i razem z utłuczonymi przyprawami zalać spirytusem.
Odstawić na 2 tygodnie (w tym czasie często wstrząsać płynem w naczyniu), a potem zlać przez watę do czystej butelki.
Otrzymane 150 ml zaprawy wystarczy na około 10 l nalewki.
Zaprawę przechowywać szczelnie zamkniętą.

 

 

Porterówka damska

2 butelki porteru (po 0,33 l)
25 dag cukru
2 cukry waniliowe (3,2 dag)
0,25 l spirytusu 96-procentowego

Piwo zagotować z cukrem, dodać cukier waniliowy, a po lekkim przestudzeniu płynu wlać spirytus.
Kiedy napój ostygnie, zlać go do butelek, szczelnie zamknąć najlepiej odstawić na rok.

 

 

Smorodinówka

2 l czarnych porzeczek oczyszczonych z szypułek
1 l spirytusu 96-procentowego
1 l nalewki listkówki
3 goździki
1 kawałek cynamonu (1 cm)
2 laski wanilii
2 szklanki cukru
3 łyżki miodu

Porzeczki opłukać, osączyć, zmiksować, przełożyć do słoja, zalać spirytusem, włożyć goździki, cynamon i wanilię rozciętą wzdłuż no pół.
Zamknąć słój i pozostawić w cieple lub na słońcu na 2 miesiące (często nim wstrząsać).
Następnie nalew zlać do innnego słoja, a owoce zasypać cukrem, dodać miód i postawić w ciepłym miejscu na 5 - 6 dni.
Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop, przefiltrować, połączyć z nalewem i listkówką.
Pozostawić w chłodnym miejscu na 6 miesięcy.
Jeśli nalewkę przetrzyma się no owocach przez rok, będzie wyborna.
Przechowywana długo po rozlaniu do butelek staje się coraz lepsza

 

 

Złota jesień

1 l czystej wódki 45-procentowej
4 goździki
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/5 gałki muszkatołowej (startej lub pokrojonej)
2 ziarna ziela angielskiego
świeża skórka z 1/8 pomarańczy
szczypta czarnego pieprzu
1/3 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy (1,6 dag)
1 łyżka miodu (najlepiej lipowego lub wiolokwiatowego)
karmel z 4 - 5 łyżek cukru

Jeśli miód jest zestalony, należy go rozpuścić, wstawiając słoik do garnka z ciepłą, nie przekraczającą temperatury 40ºC, wodą.
Cukier na karmel rozpuścić w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, a następnie rozprowadzić niewielką ilością gorącej wody.
Wszystkie składniki zalać wódką w słoju lub gąsiorku.
Zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.
Wyciąg zlać, zostawić do sklarowania.
Po 2 tygodniach ostrożnie, żeby nie poruszyć osadu, zlać (najlepiej rurką) gotową nalewkę do butelek.

 

Listkówka z czarnych porzeczek

2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez ugniatania)
1 l żytniówki
1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego
1 szklanka cukru

Listki wraz z pędami opłukać, osączyć, włożyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki, zamknąć, a potem odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
Następnie zlać nalew i przechować w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i pozostawić w chłodzie na 2 tygodnie.
Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na 4 - 5 dni, aż cukier się rozpuści.
Często mieszać.
Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając, wymieszać.
Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć je szczelnie odstawić na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.

Śliwowica wytrawna

To jedna z najsmaczniejszych wódek domowych.
Robi się ją z najprzeróżniejszych śliwek - poczynając od małych lubaszek, na późnych węgierkach kończąc.
Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucić do dużego gąsiora, zalać 90% spirytusem, bardzo szczelnie zakorkować, zostawić na słońcu i cieple.
Można zlać śliwowicę już po 2 miesiącach, ale najsmaczniejsza jest gdy postoi z owocami przez co najmniej rok.
Wódkę po zlaniu przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek i szczelnie je zakręcić.
Pozostałe w gąsiorze owoce obficie posypać cukrem i szczelnie zakorkowane zostawić w cieple na 2 - 3 miesiące (od czasu do czasu gąsiorem trzeba potrząsać).
Następnie syrop zlać, a owoce lekko przcisnąć przez płótno.
Otrzymany w ten sposób trunek ma smak delikatnego likieru.

Jałowcówka

35 suszonych lub 70 świeżych owoców jałowca
2 łyżeczki cukru
1 l czystej wódki

Owoce opłukać, osączyć, włożyć do butli, dodać cukier i zalać wódką.
Butlę zatkać i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2 - 3 dni wstrząsać butlę).
Następnie zlać płyn znad owoców do czystej butelki odstawić do sklarowania.
Po 2 tygodniach nalewkę delikatnie zlać znad osadu gumową rurką.
Osad przesączyć przez lejek z watą i połączyć z nalewką.
Jałowcówkę można pić od razu, ale lepsza jest pa 3 miesiącach.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin