nadzerki zebow w stomatologii wieku rozwojowego.pdf

(66 KB) Pobierz
PRACE POGLĄDOWE
Dent. Med. Probl. 2007, 44 , 3, 381–389
ISSN 1644−387X
© Copyright by Silesian Piasts University of Medicine in Wrocław
and Polish Stomatological Association
J OANNA S ZCZEPAŃSKA , E LŻBIETA P AWŁOWSKA
Nadżerki zębów w stomatologii wieku rozwojowego
Dental Erosion in Paediatric Dentistry
Zakład Stomatologii Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
Streszczenie
Jednym z problemów stomatologicznych, który nasila się w ciągu ostatnich lat, także w populacji wieku rozwojo−
wego, są nadżerki tkanek zęba. Czynniki predysponujące do powstania nadżerek u dzieci i młodzieży mogą być
zewnątrz− i wewnątrzpochodne, ale najważniejszym jest częste spożycie napojów bezalkoholowych – soków owo−
cowych i napojów gazowanych, a następnie owoców cytrusowych, jogurtów, sosów typu dressing , preparatów do
ssania zawierających witaminę C. Także refluksy żołądkowo−przełykowe mogą być jednym z powodów pojawia−
nia się tego typu zmian patologicznych u dzieci. Częstość występowania nadżerek, zwłaszcza u młodzieży, jest co−
raz większa i w dużej mierze zależy od pH, przepływu i zdolności buforowych śliny. Nadżerki występują częściej
u osób o mniejszej podatności na próchnicę i zachowujących dobrą higienę jamy ustnej. W artykule przedstawio−
no ponadto możliwości zapobiegania i ograniczenia postępu nadżerek: analiza diety, właściwie przeprowadzanie
zabiegów higienicznych, stosowanie domowe i profesjonalne preparatów fluorkowych ( Dent. Med. Probl. 2007,
44, 3, 381–389 ).
Słowa kluczowe: nadżerki zębów, dzieci, profilaktyka.
Abstract
The tooth erosion, one of dental problems present also in population of developmental age, seems to have increased
over the recent years. The factors predisposing for erosion development in children and adolescents may be extrin−
sic and intrinsic but the most important cause is attributed to frequent consumption of soft drinks – fruit juices and
carbonated drinks. The following are citrus fruit, yoghurts, salad dressings, preparations with vitamin C in chew−
able form and so on. Moreover, the attention is paid to gastro−esophageal reflux as one of reasons for this type of
pathological changes in children. The frequency of erosion, particularly among youth, increases and to high degree
depends on pH, flow rate and buffering capacity of saliva. Erosion more often appears in persons with lower sus−
ceptibility to caries and good oral hygiene. Additionally, authors present the possibilities of prevention and restric−
tion of erosion progress on the basis of diet analysis, appropriate hygienic interventions, home and professional
application of fluoride preparations ( Dent. Med. Probl. 2007, 44, 3, 381–389 ).
Key words: dental erosion, children, prophylaxis.
Zjawiskiem patologicznym, które nasila się
w ciągu ostatnich lat, także u dzieci i młodzieży, są
nadżerki tkanek zęba. Nadżerki, zwane także ero−
zyjnym ścieraniem zęba, są definiowane jako
przewlekłe rozpuszczanie twardych tkanek zęba
w wyniku procesów chemicznych, którym w prze−
ciwieństwie do próchnicy nie towarzyszą bakterie.
Nie są związane bezpośrednio z mechanicznymi
bądź urazowymi czynnikami, lub z próchnicą, ale
zwykle współistnieją z atrycją i/lub abrazją [1–9].
W początkowej fazie powstawania nadżerki szkli−
wo jest rozpuszczane bez klinicznie wykrywalne−
go zmniejszenia twardości tkanki i wygląda jak
wypolerowane. W miarę postępu procesu może
obejmować także zębinę, co w niektórych przy−
padkach, zwłaszcza na powierzchni podniebiennej
górnych zębów przednich, może prowadzić do
przeświecania miazgi. Następstwem utraty tkanek
zęba jest nadwrażliwość i wytwarzanie zębiny
sklerotycznej, a w skrajnych przypadkach może
dochodzić do obnażenia lub obumarcia miazgi,
zwapnienia komory lub powstania zmian około−
wierzchołkowych [2, 8–10].
Występowanie erozji tkanek w określonych
915281399.001.png 915281399.002.png
 
382
J. S ZCZEPAŃSKA , E. P AWŁOWSKA
miejscach zęba jest związane m.in. z brakiem
ochronnego działania śliny. Nadżerki mogą poja−
wiać się na powierzchni przedsionkowej ( facial
erosions ) – wówczas wzdłuż brzegu dziąsła istnie−
je wąski pasek zdrowego szkliwa. Powierzchnie
wargowe i podniebienne zębów siecznych gór−
nych są zwilżane przez ślinę pochodzącą głównie
z małych gruczołów, która szybko wyparowuje
podczas oddychania. Charakteryzuje się dużą lep−
kością, mniejszą buforowością i zawiera mniej
składników remineralizujących niż ślina wydziela−
na z dużych gruczołów ślinowych. Na powierzch−
ni żującej dotkniętej procesem erozyjnym ( occlu−
sal erosions ), tworzą się natomiast typowe pokar−
bowane guzki i wyżłobienia. Obecne na tych
powierzchniach wypełnienia charakterystycznie
„wystają” ponad tkankę zęba, która rozpuszcza się
dookoła wypełnienia, co jest dodatkowo związane
ze ścieraniem zęba podczas żucia. Ślina pochodzą−
ca ze ślinianki przyusznej powoduje, że tego typu
zmiany nie tak często występują na zębach bocz−
nych szczęki. Nadżerki, podobnie jak próchnica,
najrzadziej dotyczą zębów siecznych dolnych
w żuchwie chronionych przez ślinę z bezpośrednio
sąsiadujących ujść ślinianek podżuchwowych
i podjęzykowych, a od przedsionka przez wydzie−
linę śluzową. Odkruszanie się brzegów siecznych
tych zębów jest związane z cienką warstwą szkli−
wa w tym miejscu i znacznym narażeniem na atry−
cję, podobnie jak powierzchnie podniebienne zę−
bów siecznych górnych w przypadku zgryzu głę−
bokiego [2, 10–12]. Na szybkość procesu
erozyjnego mogą mieć wpływ m.in. takie czynni−
ki, jak: długość czasu ekspozycji na kwasy, zawar−
tość fluoru w twardych tkankach zęba, obecność
ziarnistości fluorku wapnia oraz tempo tworzenia
osłonki nabytej na powierzchniach zębów, zabiegi
higieniczne, szybkość wydzielania śliny, jej skład
i zdolności buforowe [1, 2, 5–7, 9, 13–17].
Nadżerki, spośród trzech kategorii starcia zę−
bów (atrycja, abrazja i erozja), są najczęstszą po−
stacią utraty tkanek twardych w okresie dzieciń−
stwa. Najważniejsza przyczyna powstawania
nadżerek u dzieci i młodzieży jest przypisywana
częstemu spożyciu napojów owocowych i gazo−
wanych, następnie owoców cytrusowych, jogur−
tów, sosów typu dressing , suszonych i marynowa−
nych warzyw i owoców, rozcieńczonych soków
owocowych, aspiryny, preparatów do ssania za−
wierających witaminę C lub związki żelaza. Nie−
korzystny dla zębów jest nawyk przetrzymywania
i spieniania gazowanych napojów w jamie ustnej
przed ich połknięciem. Lansowany obecnie tzw.
zdrowy styl życia propaguje spożywanie znacz−
nych ilości soków, owoców i warzyw, a w związ−
ku z uprawianiem sportów picie napojów energi−
zujących. Zachęcanie do regularnych i intensyw−
nych ćwiczeń prowadzi do wzrastającego
spożycia, zwłaszcza wśród nastolatków, kwaśnych
napojów uzupełniających witaminy i sole mineral−
ne. U dzieci w okresie poniemowlęcym sprzyja te−
mu zjawisku podawanie przez dłuższy czas roz−
cieńczonych syropów, soków owocowych lub in−
nych kwaśnych napojów w butelce podczas snu
i zasypiania. Wykazano, że u małych dzieci piją−
cych z filiżanki proces usuwania napojów powo−
dujących erozję z jamy ustnej jest znacząco dłuż−
szy niż u używających słomki lub kubeczka z tzw.
dziubkiem. Zwraca się także uwagę, że niektóre
leki i substancje narkotyczne, takie jak amfetami−
na mogą prowadzać do odwodnienia i zmniejszo−
nego wydzielania śliny, prowokując do nadmier−
nego spożywania płynów [1, 2, 5–8, 15, 17–19,
21–27].
Badania ankietowe przeprowadzone wśród
dzieci szkolnych w Newcastle miały na celu ocenę
wiedzy i zachowań przy wyborze napojów o po−
tencjalnym działaniu erozyjnym [3]. Wykazano,
że dzieci w wieku 8–9 lat wybierały napoje o sma−
ku owocowym, a 13–14−letnie raczej gazowane.
W obydwu grupach smak napoju był najważniej−
szy w ich wyborze, a nie np. zawartość witamin.
Niskim poziomem wiedzy dotyczącym zależności
między chorobami zębów a nadmiernym spoży−
waniem słodkich i kwaśnych napojów charaktery−
zowały się obie grupy wiekowe, niezależnie od
statusu społeczno−ekonomicznego rodziny [3].
W Buenos Aires zbadano dzieci 4–10−letnie
z nadżerkami (grupa badana) oraz niemające
nadżerek ani próchnicy (grupa kontrolna) [6].
Oceniano wpływ napojów o różnym pH i które są
najczęściej spożywane przez dzieci w Argentynie
na pH, szybkość wydzielania i zdolności buforowe
śliny spoczynkowej i stymulowanej. W grupie ba−
danej pH i szybkość wydzielania śliny były istot−
nie statystycznie mniejsze, a liczba dzieci z duży−
Czynniki usposabiające
do powstania nadżerek
u dzieci i młodzieży
Erozje zębów są powodowane przez ze−
wnątrz− lub wewnątrzpochodne kwasy, bądź sub−
stancje chelatujące. Pierwsze z wymienionych
obejmują spożywanie znacznych ilości produktów
żywnościowych zawierających kwasy lub przeby−
wanie w środowisku, gdzie istnieje narażenie na
takie substancje. Czynnikami wewnątrzpochodny−
mi są przewlekłe zaburzenia żołądkowo−przełyko−
we, częste wymioty towarzyszące m.in. anoreksji
i bulimii, a także zmniejszone zdolności buforowe
śliny [1–4, 7, 8, 15, 17–20].
383
Nadżerki zębów
mi zdolnościami buforowymi śliny była prawie
2−krotnie mniejsza w porównaniu z grupą kontrol−
ną. Maksymalny spadek pH (różnica między pH
spoczynkowym a minimalnym) i minimalne pH
osiągnięte po ekspozycji na sok zanotowano dla
pomarańczowego soku sojowego (pH = 3,20).
W grupie dzieci mających nadżerki wypicie jedy−
nie tego soku spowodowało obniżenie pH poniżej
5,5, mimo że coca−cola miała pH = 3,18, a sprite
pH = 2,33. W grupie kontrolnej natomiast w żad−
nym przypadku pH śliny nie zmniejszyło się poni−
żej wartości krytycznej. Erozyjne oddziaływanie
napojów na zęby zależy nie tylko od wartości pH
tych produktów, ale także od ich właściwości bu−
forowych. Autorzy ci ponadto zwrócili uwagę, że
oceniane wstępne parametry śliny u pacjentów ma−
jących nadżerki były mniejsze niż w grupie kon−
trolnej i temu zjawisku przypisali szczególnie zna−
czący wpływ napojów na pH śliny badanych [6].
Kim et al. [28] przeprowadzili badania doś−
wiadczalne z zastosowaniem modelu wewnątrzu−
stnego, w których wykorzystano stałe zęby siecz−
ne bydlęce ze względu na podobną do ludzkich
mikrotwardość szkliwa. Badanie polegało na po−
równaniu mikrotwardości szkliwa przed i po zanu−
rzeniu zębów na 5 min w pepsi−coli. Bezpośrednio
po ekspozycji na badany napój mikrotwardość
szkliwa znacząco zmniejszyła się, po 24 godz.
obecności próbek w jamie ustnej wzrosła istotnie
statystycznie, ale po 48 godz. utrzymywała się na
podobnym poziomie i nie osiągnęła wartości mi−
krotwardości sprzed doświadczenia. Należy za−
znaczyć, że pacjenci podczas jedzenia i przepro−
wadzania zabiegów higienicznych zdejmowali ru−
chome aparaty z obecnymi w nich próbkami
szkliwa. Dlatego wydaje się, że u osób narażonych
na intensywne działanie kwasów w jamie ustnej
samo ochronne działanie śliny, bez wspomożenia
remineralizacji, np. związkami fluoru, jest niewy−
starczające.
Z badań Al−Malik et al. [19] wynika, że
nadżerki występowały ponad 2−krotnie częściej
u dzieci otrzymujących preparaty zawierające wi−
taminę C i które we wczesnym dzieciństwie spo−
żywały w nocy syropy owocowe, oraz średnio pół−
tora razy częściej, gdy piły ponad 2 razy dziennie
napoje gazowane. W procesie powstawania erozji
raczej częstotliwość niż całkowita ilość wypija−
nych napojów może być krytyczna, tak samo jak
wartość pH miareczkowania napojów jest waż−
niejsza niż tylko faktyczne pH substancji. Gdy jest
duża wartość pH miareczkowania, ilość dostępne−
go kwasu (jonów wodorowych) do interakcji z po−
wierzchnią zęba jest duża, a tym samym potencjał
erozyjny tej substancji jest znaczny. Okazuje się,
że z najczęściej spożywanych napojów przez mło−
dzież dużą wartość pH miareczkowania ma sok
grejpfrutowy, jabłkowy i pomarańczowy [1, 7, 8,
15, 24, 26, 29]. Niektóre kwasy ponadto (np. cy−
trynowy), mające właściwości chelatowania wap−
nia, mogą z jednej strony uszkadzać zęby, gdy pH
jest większe niż 4,5. Z drugiej strony jony wapnia
i fosforanowe, zawarte w tych napojach, mogą
zmieniać ich właściwości erozyjne [1, 5, 6, 29].
Nunn et al. [20] na podstawie badań przekro−
jowych ponad 20 000 dzieci w wieku 1,5–18 lat
z Wielkiej Brytanii wykazali, że istnieją tendencje
w kierunku zwiększania się zależności między
częstym spożywaniem napojów gazowanych a wy−
stępowaniem nadżerek u dzieci 3,5–4,5−letnich.
Słodkie napoje spożywane zwłaszcza w porze
nocnej prowadziły do pojawiania się tego typu pa−
tologii. W starszych grupach wiekowych nie zano−
towano takiego związku. Zwrócono również uwa−
gę, że refluksy żołądkowo−przełykowe, przebiega−
jące u młodych ludzi często bezobjawowo, także
mogą być potencjalną przyczyną erozji zębów. Za−
burzenie to czasem jest trudne do zdiagnozowania,
ponieważ może się objawiać jedynie porannym
bólem gardła lub chrapliwym głosem. Autorzy
podkreślają, że podczas gdy związek między na−
wykami żywieniowymi a nadżerkami może być
słabo zaznaczony, zarzucanie treści żołądkowej do
przełyku jest bardziej znaczącym czynnikiem etio−
logicznym niż wcześniej sądzono. Okazało się, że
występowanie nadżerek zarówno w uzębieniu sta−
łym, jak i mlecznym zwiększa się z wiekiem,
zwłaszcza w obrębie zębów siecznych. Analiza
wielokrotna i logistyczna, przeprowadzona w tym
badaniu, ujawniła, że jedynymi elementami wyka−
zującymi niezależny związek z obecnością lub
brakiem występowania erozji zębów były czynni−
ki socjodemograficzne. W najmłodszej grupie
wiekowej najbardziej istotne statystycznie było
mieszkanie na północy kraju oraz typ rodziny, czy−
li opieka obydwojga rodziców i rodzeństwo
(w przeciwieństwie do wychowywania przez jed−
nego rodzica lub bycia jedynakiem). W powstawa−
niu nadżerek u dzieci starszych statystycznie istot−
ny okazał się północny region zamieszkania, ro−
botnicza klasa społeczna głowy rodziny i starszy
wiek dziecka. Wyniki tej analizy okazały się bar−
dzo interesujące, ale autorzy nie zinterpretowali
danych. Inne badania młodzieży 14−letniej z tego
kraju ujawniły natomiast, że 1/4 regularnie pije al−
kohol w różnej postaci. Napoje alkoholowe mogą
również przyczyniać się do powstawania nadżerek
z powodu bezpośredniego kontaktu kwaśnych
drinków lub musującego wina z zębami lub pośre−
dnio, wywołując refluks po pewnym czasie.
Podobnie zwyczaj jedzenia tuż przez snem znacz−
nych ilości pożywienia może wywołać tego typu
zaburzenia żołądkowe. Zwłaszcza takie pokarmy,
jak czekolada, kawa i napoje gazowane mogą pro−
384
J. S ZCZEPAŃSKA , E. P AWŁOWSKA
wokować pojawienie się refluksu [7, 8, 15, 21,
30]. Badania O’Sullivan et al. [31] wskazały, że
u dzieci z chorobą refluksową przełyku występo−
wała mniejsza utrata twardych tkanek zęba niż
u dorosłych. Według autorów główną przyczyną
tej patologii były małe zdolności buforowe śliny,
a nie zarzucanie treści żołądkowej, które ograni−
czono tylko do przełyku. Shaw et al. [32] wysunę−
li hipotezę, że dzieci chore na astmę należą do gru−
py zwiększonego ryzyka rozwoju nadżerek. Jako
przyczynę podawali z jednej strony długotrwałe
stosowanie preparatów wziewnych prowadzących
do zmniejszenia wydzielania śliny, a z drugiej le−
ków przeciwdziałających obturacji oskrzeli, które
mogą powodować także zwiotczenie zwieracza
przełyku, a tym samym sprzyjają pojawieniu się
refluksu. Podobną przyczynę powstawania nadże−
rek wysunęła Shaw et al. [33] w odniesieniu do
dzieci z porażeniem mózgowym. Zmiany erozyjne
mogą pojawiać się w jamie ustnej także podczas
częstego pływania w basenie z powodu kontaktu
z zębami kwasu solnego, powstałego z rozpu−
szczenia podchlorynu lub chloru gazowego w wo−
dzie. Płukanki zawierające EDTA, które wspoma−
gają usuwanie kamienia, także mogą wywoływać
nadżerki. Nieprawidłowo przeprowadzane zabiegi
higieniczne w jamy ustnej oraz stosowanie twar−
dych szczotek i zbyt abrazyjnych past może dodat−
kowo przyczyniać się do szybszego ścierania
wcześniej zdemineralizowanego kwasami szkliwa
[1, 2, 4, 5, 7, 8, 11, 15, 18, 19, 22, 23, 26, 29, 34].
W badaniach doświadczalnych przeprowadzo−
nych przez Lussi’ego et al. [1] wykorzystano prób−
ki zębów przedtrzonowych do oceny potencjału
erozyjnego różnych preparatów fluorkowych. Do
badań użyto płukanek i past do zębów, które za−
wierały fluorki w zakresie 0,1–12 500 ppm i różne
stężenia jonów wapnia i fosforanowych. Wartość
pH badanych preparatów wynosiła 3,68–4,80. Ba−
dania wykazały, że żaden preparat fluorkowy nie
powodował erozji, przeciwnie, po ich zastosowa−
niu zwiększała się mikrotwardość powierzchow−
nej warstwy szkliwa. Autorzy zwrócili uwagę, że
sama wartość pH substancji nie jest dobrym wska−
źnikiem oceny jej właściwości erozyjnych. Ważną
rolę w tym procesie odgrywają właściwości buforo−
we substancji, stopień nasycenia roztworu w odnie−
sieniu do szkliwa jonami fluorkowymi, wapniowy−
mi i fosforanowymi oraz czas kontaktu produktu
z powierzchnią zęba. Dlatego też zakwaszone prepa−
raty fluorkowe sprzyją wbudowywaniu jonów flu−
orkowych w otoczkę hydroksyapatytów, doprowa−
dzając do powstawania fluorkowanego apatytu lub
do natychmiastowej precypitacji fluorku wapnia na
powierzchni zęba. Sugeruje to, że depozyty CaF 2
mogą także tworzyć się podczas krótkoterminowej
aplikacji fluorków, np. w wyniku szczotkowania
zębów pastami i stosowania płukanek zawierają−
cych fluorki. W związku z tym, mimo że wiele
obecnie stosowanych preparatów fluorkowych ma
małe pH, nie powodują one erozji zębów.
Częstość
występowania nadżerek
w wieku rozwojowym
Do niedawna problem występowania ubytków
tkanek twardych zębów pochodzenia niepróchni−
cowego, takich jak: nadżerki, abrazja, demastyka−
cja, starcie (atrycja), abfrakcja (ubytki klinowe)
dotyczył głównie osób dorosłych. Obecnie niepra−
widłowości te coraz częściej występują u młodzie−
ży, a nawet są obserwowane u małych dzieci [7,
14, 17, 19, 20, 35]. Doroczny raport przedstawio−
ny w 2000 r. przez British Soft Drinks Association
sugeruje , że konsumpcja napojów gazowanych
przez dzieci zwiększa się systematycznie od 15 lat
i tendencja ta utrzymuje się [36]. W amerykań−
skim raporcie Center for Science in the Public In−
terest z 2005 r. stwierdza się, że napoje gazowane
są problemem nie tylko z powodu swojego składu,
ale także wypierania innych wartościowych pro−
duktów z diety. Zauważono, że w latach 1994–
1996 zarówno dziewczynki, jak i chłopcy spoży−
wali dwa razy więcej tego typu napojów niż mle−
ka [21, 26, 37].
Okazuje się, że 42% wszystkich spożywanych
napojów owocowych jest wypijana przez dzieci
w wieku 2–9 lat. Coraz więcej posiłków dzieci
i młodzież spożywa poza domem, a przekąski i na−
poje z puszki zajmują w nich znaczącą pozycję
[7]. Dane epidemiologiczne uzyskane z badań
przekrojowych kilku tysięcy dzieci i młodzieży
z Wielkiej Brytanii potwierdziły, że skoro zęby
jednej trzeciej dzieci w wieku 4–6 lat oraz połowy
nastolatków wykazują oznaki erozji, to jest to po−
ważnym problemem [20]. Spośród 418 dzieci
w wieku 14 lat, pochodzących z Birmingham,
u ponad połowy stwierdzono nadżerki o małym
(dotyczącym szkliwa) i umiarkowanym (obejmu−
jące szkliwo i 1/3 powierzchni zębinę) stopniu na−
silenia, częściej u chłopców niż u dziewczynek.
Chłopcy częściej niż dziewczynki spożywali coca−
−colę, napoje gazowane i tzw. energizujące oraz al−
kohol, dziewczynki natomiast w większej ilości
jadły owoce i ssały preparaty zawierające witami−
nę C. Zanotowano istotny statystycznie związek
między występowaniem nadżerek a spożywaniem
właśnie tych napojów i pokarmów, niezależnie od
tego czy była to młodzież jedząca mięso, czy we−
getarianie [21, 30].
385
Nadżerki zębów
Odmienne dane dotyczące predyspozycji do
wystąpienia nadżerek związanej z płcią przedsta−
wili O’Sullivana et al. [17]. Przeprowadzone bada−
nia wśród 5–13−letnich dzieci w Szwecji wykaza−
ły, że wydzielanie śliny zwiększa się z wiekiem,
ilość wydzielanej śliny zarówno spoczynkowej,
jak i stymulowanej jest mniejsza u dziewczynek
niż chłopców oraz że zdolności buforowe śliny
chłopców były znacząco większe niż dziewczy−
nek. Z innych danych przytoczonych przez tego
autora wynika, że u 50% dzieci 5−letnich występu−
ją nadżerki w mlecznym uzębieniu i u 25% 12–14−
−latków w zębach stałych. Zwrócił też uwagę, że
utrata tkanek w zębach mlecznych może być tak
szybka, że nie ma szans na wytworzenie zębiny
wtórnej i częściej niż w zębach stałych może wy−
stępować obnażenie miazgi [4, 10, 25]. W wymie−
nionej pracy O’Sullivan [4] weryfikowała przydat−
ność zaproponowanego przez siebie wskaźnika
do oceny nadżerek zębów u dzieci. Składa się on
z 3 kodów dotyczących: umiejscowienia, stopnia
utraty tkanek oraz rozległości zmian w danym zę−
bie. Zaproponowany wskaźnik okazał się prosty
i szybki w użyciu, powtarzalny, uwzględniający
małe zmiany utraty grubości tkanek zęba w czasie,
nadający się do analizy statystycznej oraz możliwy
do wykorzystania do oceny nadżerek o różnej etio−
logii, także w zębach bocznych. Wskaźnik ten zo−
stał wykorzystany w badaniach dzieci 11−letnich
w Istambule, u 28% których stwierdzono występo−
wanie nadżerek. Nie znaleziono jednak statystycz−
nie istotnego związku między spożywaniem soku
pomarańczowego, napojów gazowanych i jogurtów
owocowych oraz profesjonalnym pływaniem w ba−
senie a pojawieniem się zmian erozyjnych [22].
Badania dotyczące dzieci brytyjskich chorych
na astmę w wieku 4–16 lat wykazały, że miały one
w większym stopniu dotknięte erozją uzębienie
niż ich rówieśnicy – 61,5% dzieci chorych na ast−
mę miało nadżerki w zębach mlecznych w porów−
naniu z 44,3% dzieci, które nie chorowały. Podob−
nie zmiany erozyjne w obrębie uzębienia stałego
były bardziej zaawansowane i dotyczyły większej
liczby zębów u dzieci chorujących na astmę [38].
Narodowe badania przeprowadzone w 2000 r.
wśród dzieci 11–14−letnich w Wielkiej Brytanii
wykazały jednak, że u ponad 50% młodzieży wy−
stępują tego typu zmiany, ale nie stwierdzono
związku między występowaniem nadżerek a ast−
mą [20]. Badania przedstawione przez Dugmore
et al. [35], którymi objęto 1753 dzieci z tego kraju
w wieku 12 lat ujawniły, że 16,8% dzieci choruje
na astmę. Nie potwierdzono jednakże zależności
między tymi zmiennymi – nadżerki występowały
z prawie taką samą częstością (około 60%) w obu
badanych grupach. Po 2 latach zbadano ponownie
1308 dzieci i okazało się, że nadżerki z podobnym
nasileniem wykryto zarówno u dzieci chorych na
astmę – 54%, jak i niechorujących na astmę
– 56,5% (12−latki), ale zwiększyła się liczba dzie−
ci dotkniętych tą patologią – odpowiednio: 64,5%
i 65% (14−latki). Autorzy wysunęli z tych badań
wniosek, iż pomimo że większość stosowanych
preparatów w leczeniu tego schorzenia ma pH po−
niżej krytycznego, najczęściej nie wpływają one
ani bezpośrednio, ani pośrednio (zmniejszone wy−
dzielanie śliny i refluks) na występowanie nadże−
rek u młodzieży.
Nadżerki a próchnica
Przyczyną powstawania nadżerek jest duże
stężenie kwasów dostarczanych do środowiska ja−
my ustnej, a demineralizacja próchnicowa jest po−
wodowana przez dużo mniejsze stężenie kwasów
wytwarzanych z substratów przez określone bak−
terie [17]. Początkowa zmiana próchnicowa ma
charakter podpowierzchniowej demineralizacji,
z zachowaną dobrze zmineralizowaną warstwą po−
wierzchowną. Powstaje, gdy pH w otaczającej
szkliwo wodnej fazy mieści się w granicach
4,5–5,5. Jeśli pH zmniejsza się poniżej 4,5, płynna
faza jest nienasycona zarówno w stosunku do hy−
droksyapatytu, jak i fluoroapatytu i związki te są
rozpuszczane jednocześnie bez powstawania pod−
powierzchniowej demineralizacji (zmiana erozyj−
na) [9, 39]. Histologicznie ubytki te różnią się
więc od siebie wyraźnie. O ile próchnica powstaje
w miejscach podatnych na odkładanie płytki na−
zębnej, o tyle nadżerki najczęściej dotyczą zębów
i miejsc, na których nie stwierdza się obecności
miękkich złogów [5, 6, 8, 17, 19].
W wielu pracach zwraca się uwagę, że erozje
zębów, w przeciwieństwie do próchnicy, są częś−
ciej związane z dobrą higieną jamy ustnej, ponie−
waż czyste wypolerowane, pozbawione błonki na−
zębnej, powierzchnie zębów są szczególnie wraż−
liwe na działanie kwasów [5, 15, 16, 19, 40].
Sugeruje się, że ślinowa błonka nabyta jako prze−
puszczalna błona powstająca na powierzchni
szkliwa może częściowo chronić przed powsta−
niem erozji zębów, co potwierdzono m.in. w eks−
perymencie in situ z wykorzystaniem zębów by−
dlęcych. Po wytworzeniu pellicle w warunkach in
vivo próbki szkliwa zostały poddane działaniu
kwasu cytrynowego. Ocena w mikroskopie ska−
ningowym i transmisyjnym oraz badanie mikro−
twardości wykazało mniejszą demineralizację po−
wierzchownej warstwy szkliwa próbek pokrytych
24−godzinną błonką w porównaniu z próbkami bez
błonki. Działanie przez 60 s 1% kwasu powodo−
wało uszkodzenie błonki, a po 5 min prawie całko−
witą jej utratę [14].
Zgłoś jeśli naruszono regulamin